Volba starosty probíhala tajně, což se nelíbilo například zástupcům hnutí Město lidem a také některým obyvatelům města, kteří zaplnili celý sál Střelnice. Někteří jednání ustavujícího zastupitelstva dokonce sledovali vestoje, nebo si přidávali židle.

„Slibovali jste transparentnost, tak volte veřejně," vyzval hned na začátku zastupitele jeden z obyvatel města.

Marně. Většina zastupitelů byla i přes odpor sálu proti veřejné volbě; nakonec se tedy volilo tajně. Kandidáti na starostu města byli dva: Kromě Sykáčka kandidoval také Karel Schäfer z ODS. Krátce potom, co se oba kandidáti představili publiku, proběhla tajná volba. Trvala jen několik málo minut. Volbu jasně opanoval Jaroslav Sykáček, který získal 14 hlasů – pro jeho soupeře hlasovalo osm lidí. Jeden hlas byl neplatný.

Při hlasování došlo ke kuriózní situaci: Doktor Petr Vondráček, který kandidoval za ČSSD a získal v komunálních volbách vůbec nejvíce preferenčních hlasů ve městě, hlasoval dvakrát.

„Hodil jsem tam neoficiální lístek," vysvětlil po volbě Vondráček, čímž pobavil celý sál. Právě Vondráček je oblíbenou postavou v Rumburku – jako jediný ze zastupitelů totiž sklidil při počátečním skládání slibu potlesk sálu.

Sykáček po svém úspěšném zvolení neskrýval úlevu.

„Je to radost, ale s radostí je spojená obrovská míra zodpovědnosti. Mandát z tajné volby má větší váhu. Byl jsem v Rumburku starostou deset let a vím, co si pod tím představit," řekl jen pár minut po svém zvolení Sykáček, jehož cílem je mimo jiné kompletní výměna vedení Lužické nemocnice.

Sykáček by také chtěl, aby vedení města lépe komunikovalo s obyvateli města. Sykáček mimo jiné řekl, že by se chtěl s lidmi setkávat alespoň pětkrát do roka.

Po volbě starosty se – také tajně – volili dva uvolnění místostarostové města. Na tuto funkci byli navrženi celkem tři kandidáti, z nichž nejvíce hlasů získal Jiří Pimpara 
z ODS, a to 21, a Alois Kittl 
z hnutí Město lidem, který získal 17 hlasů. Neúspěšným kandidátem se stal Radek Andrš z hnutí ANO.

Radní města se také volili tajně. Radními se stali Bronislava Nedvědová z hnutí Město lidem, Ladislav Pokorný 
z ČSSD, Karel Schäfer z ODS 
a  Petr Vondráček z ČSSD.