Podnětem ke vzniku nadváhy a obezity mohou být různá onemocnění, zejména pak hormonální a psychiatrické povahy. Také užívání některých léků, např. kortikoidů, způsobuje zvýšení váhy. Zcela běžné a časté faktory, které vedou k přibývání na váze, představují obvyklé životní situace jako je např. nástup do zaměstnání, založení rodiny nebo jakýkoliv chronický stres. Ačkoliv si to ani nemusíme uvědomovat, právě tyto situace můžeme řešit tím, že se přejídáme.

Nejběžnějším důvodem vzniku nadváhy či obezity je pozitivní energetická bilance. To znamená, že příjem energie je větší, než výdej. Většina lidí zůstává u svého původního modelu stravování, i když jejich život se změnil – přestali sportovat, fyzicky pracovat nebo prostě jen zestárli a jejich metabolismus se zpomalil. A oni přesto stále přijímají kaloricky bohatou stravu, což pak vede k pomalému a setrvalému nárůstu hmotnosti.

Jak lze s obezitou bojovat?
Základním a nejjednodušším řešením nekomplikované obezity je změna životního stylu. Naše dietetické centrum NATURHOUSE v Děčíně navrhuje individuální stravovací plány podpořené exkluzivními produkty z našich laboratoří, které jsou vyrobeny na bázi výtažků z bylin. Klienti jsou v péči výživového poradce, který neustále sleduje bioimpedanční analýzu těla a účinky celé metody NATURHOUSE. Je možné zhubnout i 20 – 30 kg, ale chce to čas, trpělivost, kázeň a cílevědomost. Metabolická přestavba organismu, vytvoření nových reflexů a jejich zafixování vyžaduje dostatek času. Čím déle proces probíhá, tím budou stabilnější výsledky, což pak celé vede ke snížení rizika návratnosti ke starému modelu životního stylu a tzv. jo-jo efektu. Nemůžeme nikomu předem slíbit, jak celý proces hubnutí bude dlouho trvat, každý člověk je jiný a do procesu je zapojeno mnoho faktorů vnitřních i vnějších. Běžná rychlost hubnutí je půl kilogramu za týden. V budoucnu zde uvedeme příběhy lidí z Děčína, kteří  s námi již zhubli a dali laskavé svolení k medializaci. Za výsledky ručíme!

Kde nás najdete?
Dietologické centrum NATURHOUSE v OC Korál, Plzeňská, Děčín IV. Základní informace o nás získáte na našich webových stránkách: www.naturhouse-cz.cz Objednat se můžete telefonicky na čísle: +420 413 034 205 nebo na e-mailové adrese: naturhousedecin@seznam.cz
Všechny díly seriálu si můžete přečíst také na www.decinskydenik.cz