Invazivní druhy byly na Děčínsko zavlečeny buď úmyslně, například kvůli rychlé produkci dřeva nebo jako okrasné květiny, nebo náhodně. A to až například z daleké Asie.

Letní měsíce jsou obdobím, kdy se lidé vydávají za odpočinkem do přírody chráněných krajinných oblastí a národních parků. Mnohdy je ale zaskočí například těžba dřeva nebo vytrhávání rostlin podél vodních toků.

„Lidé jsou často přesvědčeni, že ochrana přírody spočívá v nečinnosti," říká Pavel Benda, ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko. „Ačkoli je bezzásahovost na převážné většině území národního parku naším dlouhodobým cílem, vyžaduje nám svěřené území po přechodnou dobu několika desetiletí určitou péči," doplňuje Pavel Benda.

Významnou hrozbou pro přírodu Českého Švýcarska jsou nepůvodní druhy, zejména ty, které se šíří živelně a potlačují přírodu původní.

„Takové druhy bývají označovány přídomkem invazní. V národním parku se jedná především o známou borovici vejmutovku, ale také o dub červený či modřín opadavý, které zde byly člověkem zavedeny za účelem rychlé produkce dřeva," vysvětluje mluvčí správy národního parku Tomáš Salov.

Zásadní dopady na pestrost domácí přírody mají také rostliny, jejichž původním domovem je Dálný východ. Jedná se o netýkavku malokvětou, netýkavku žláznatou či křídlatku japonskou, které se často vyskytují podél vodních toků.

„Boj s těmito druhy znesnadňuje mimo jiné fakt, že jsou lidmi často udržovány jako zahradní rostliny. Ze zahrádek se pak semena dostávají do vodních toků a rostliny se šíří na úkor původní břehové vegetace," přibližuje způsob šířených nepůvodních rostlin Tomáš Salov.

Kromě rostlin a stromů se dostávají na Děčínsko také živočišné druhy, jejichž původní domovina je v jiných koutech Evropy. To je případ i křižáka pruhovaného.

„Křižák pruhovaný je zde nepůvodní, velmi rychle se šíří a dokonce z luk vytlačuje původní druhy pavouků," říká zoolog správy národního parku Miloš Trýzna.

Ještě na počátku 90. let minulého století byl tento pavouk zaznamenám pouze na jižní Moravě. Během dvaceti let se ale natolik rozšířil, že odborníci mají v současné době podchycené stovky míst jeho výskytu.