Atletický ovál, fotbalové hřiště, všude plno zeleně a hlavně atypická stavba. Představuje ideální školu, kterou „postavila"  trojice studentů z děčínské Střední průmyslové školy stavební. A to v rámci letošní celostátní soutěže staveb z lepenky, tedy tradičního obalového materiálu.

„Nechtěli jsme nic kopírovat, jen jsme si některé potřebné  informace vyhledávali na internetu a v odborných knihách. Ani jsme se moc nedohadovali," vysvětluje Ondra Hudec právě končící na děčínské průmyslovce druhý ročník oboru pozemní stavitelství.

Jeho dva spolužáci, Matěj Dvořák a Jan Válko, souhlasně přikyvují. Probírali všechny možné nápady až našli shodu v konečné podobě makety.

„Doufám, že snad nějaká podobná budova někde už nestojí. Nechtěli  jsme navrhovat žádnou krychli nebo krabici. Proto jsme na jakousi kruhovou výseč přízemních prostor umístili první a druhé patro budovy v trojúhelníkovém tvaru," dodal Matěj.

Kromě sportovišť při celkovém pohledu na model areálu ideální školy zaujme i vyhrazený prostor pro parkoviště za zadním traktem budovy, ve které by v představách studentů sídlila nějaká střední odborná škola.

„Dneska autem do školy dojíždí mnozí studenti hned, jak udělají řidičák. Proč by měli hledat místo na zaparkování někde v okolí, když mohou  zajet do areálu školy," odůvodňoval naplánované parkoviště Honza.

Děčínská průmyslovka se do  lepenkových staveb zapojuje prakticky od samého počátku soutěže. Radost z toho má i kantorka Jana Řezníčková. Počínání trojice mladých stavitelů sledovala, ale nijak neovlivňovala.
„Myslím si, že kluci se do díla pustili s nadšením a za své snažení si zaslouží uznání bez ohledu na to, jak v konečném hodnocení jejich model obstojí. Zamlouvá se mi ozelenění střechy a další netradiční prvky. Do takové školy bych určitě sama ráda chodila," chválila maketu učitelka Řezníčková.

Trojice studentů se zamýšlela i nad tím, jakou stavbu by si zvolili pro bydlení v době, až  si sami založí rodinu. Ondra, který si pohrává s myšlenkou pokračovat po maturitě ve studiu architektury, by se nebránil jakési replice hrádečku nebo zámečku. Matěj s Honzou podobné bydlení jednoznačně zavrhli, stejně tak možnost mít domek v nějakém satelitním městečku. Preferovali by spíše život v ekologických, na provozní náklady a spotřebu energie nenáročných stavbách. Spíš tam, kde žádná zástavba není.