Marie Junásková oslaví letos v květnu úctyhodné 103. narozeniny. S přenosnou volební urnou ji členky komise navštívily v jejím domku v Horních Habarticích v pátek odpoledne. Domek, ve kterém bydlí společně se svou dcerou, stojí jen několik desítek metrů od obecního úřadu. „Pojďte dál, právě jsem uklízela,“ vítala početnou návštěvu Eliana Kryzová, dcera Marie Junáskové.

Samotná volička, která seděla v kuchyňce na svém invalidním vozíku, měla z návštěvy komise i redakce radost. Je totiž dlouholetou čtenářkou Deníku. „Odebíráme noviny od roku 1946, co jsme tady,“ řekla paní Junásková poté, co obálku s lístkem kandidáta vhodila do přenosné volební urny.

„Přijeli sem z Francie v roce 1946 jako repatrianti,“ upřesnila její dcera Eliana Kryzová, která se narodila ve francouzském městečku Bavans v roce 1943.

V Benešově nad Ploučnicí byl o druhé kolo volby prezidenta velký zájem
OBRAZEM: Jak se volí na Děčínsku?

Marie Junásková ale nepochází z Děčínska. Narodila se v roce 1915 v Plzni. Její otec František Bartoníček patřil ke generaci, kterou poznamenala první světová válka. „Dlouhý pobyt na frontě v silných mrazech vedl k tomu, že mu umrzla noha. Lékaři mu ji proto museli amputovat,“ vyprávěla dcera Marie Junáskové.

Se zdravotním stavem souvisela také nouze, do které se rodina dostala. Prodala svůj majetek a v roce 1922 emigrovala do Francie, kde se jí začalo dařit. František Bartoníček tam vedl vlastní krejčovskou dílnu. Ve Francii později paní Marie poznala i svého manžela Františka Junáska, svatba byla v roce 1937.

V roce 1946 se na základě prohlášení československé vlády, kterým zvala emigranty zpět do republiky, společně s rodinou vrátila i tehdy už vdaná Marie Junásková .

Hledání místa pobytu ale bylo složitější, než se zprvu zdálo. Reemigranti prožili dlouhé chvíle ve velmi ubohých podmínkách na Nákladovém nádraží v Praze a později v kasárnách v Ďáblicích. Ještě toho roku se však rodině podařilo získat domek v Horních Habarticích. A tady už žijí více než 70 let.

STÁLÉ KOMISE

Letité je i složení volební komise v Horních Habarticích. Její členky, které paní Junáskové volební urnu přinesly, sdělily, že ve stejném složení sedí ve volební místnosti už popáté. Komisi tu navíc tvoří jen ženy.

I v sousedních Dolních Habarticích má jedna z členek komise volby pod kontrolou pěknou řádku let. „Dělám členku komise už asi osm let. V Dolních Habarticích bydlím, ale přistěhovala jsem se,“ sdělila Vlasta Šilhartová, podle které se toho za posledních několik let příliš nezměnilo. „K volbám ale chodí mnohem více mladých lidí než dříve,“ poznamenala.

S pohostinností úřadu jsou všichni členové spokojení. „Uvaří nám kávu, kytičku nám dají na stůl, paráda,“ doplnila.

Na základní škole na Kamenické ulici v Děčíně už poněkolikáté ve volební komisi sedí Tereza Slavíková z Děčína. Je jí teprve 22 let, členkou komise je ale už od té doby, co má sama volební právo. Politika ji totiž zajímá. „A je to dobrá brigáda,“ usmála se.

Voliči měli o volby větší zájem než při prvním kole. Například v Děčíně přišlo během prvních dvou hodin 23,4 procenta voličů, o dva týdny dříve to bylo jen 19 procent.

Voličské průkazy, ilustrační foto.
Úřady na Děčínsku vydaly rekordní počet voličských průkazů