Pravděpodobně s prázdným košíkem se vrátí i houbaři mířící do Českého Švýcarska.

Je velké sucho, houby nerostou

„Bylo velké sucho, takže ta první sezóna, která je běžně v květnu, se prakticky nekonala. Nyní sice trochu zapršelo, ale množství hub je tak na deseti procentech oproti obvyklému stavu v tuto roční dobu," popisuje dosavadní situaci v Českém Švýcarsku Václav Sojka ze správy národního parku.

Potvrzuje to i známý houbař, ředitel ústeckého archivu Vladimír Kaiser. Tvrdí, že houby porostou až v říjnu. Ani vydatný noční déšť na tom podle jeho názoru nemůže nic změnit.

„Nedávno v noci pršelo hodně, ale muselo by pršet nejméně tři dny v kuse a pak být celý měsíc vlhko s občasnými vydatnými dešti. Podhoubí je vyschlé," řekl Vladimír Kaiser.

„Byl jsem nedávno v lese a ani ťuk. Schnou i maliny. Na to, aby podhoubí dostatečně nasáklo, je třeba hodně vody," uvedl Vladimír Kaiser.

Podobnou zkušenost má i Tomáš Salov ze správy národního parku.

„V posledních dnech jsem procházel les v národních parcích na obou stranách česko-německé hranice a narazil jsem snad na jednu jedinou houbu," říká Salov.

Houbaření přímo v národním parku je navíc o něco složitější. V první zóně totiž návštěvníci mohou chodit pouze po turistických stezkách, ve vyšších zónách se ochrana zmírňuje až na úroveň chráněných krajinných oblastí.

Více hub by se možná mohlo objevit v lesích v příštích dnech. Záleží ale samozřejmě na počasí, to jim doposud příliš nepřálo.

Houby potřebují vlhko a chladno

„Houby potřebují vlhké a chladnější počasí. Ale to, že dnes nerostou, neznamená, že v příštích dnech nemůže být hub více," dodává Václav Sojka.

Právě v Českém Švýcarsku by to při současném počasí mohlo být s houbami brzy lepší. V minulých dnech zapršelo, navíc ve skalách je výrazně nižší teplota než v jiných regionech nebo v okolí měst. I v těch ale například v noci na čtvrtek klesla teplota pod deset stupňů.

Dostatek jedlých hub má na svém stánku na trhu Blanka Stará.

„Nám v pěstírně rostou houby pořád. Z lesa mám jen lišky z jižních Čech, jinak nic," poznamenala Blanka Stará.

Úlovkem se nedávno na webu nahouby.cz pochlubil houbař s přezdívkou Jaspis. Na Klášterecku na Chomutovsku narazil na mladé plodnice bílého ryzce peprného a na několik druhů mladých holubinek.

„A pak jsem nevěřil vlastním očím, když tam stál dubový hřib, tvrdý a zdravý, a po chvíli další čtyři. Pak ještě pár lišek bledých a dva hříbky plstnaté. Měl jsem z úlovku docela radost a začínám věřit, že když trochu skrápne, ještě 
si zahoubaříme," povzbudil ostatní houbaře Jaspis.

Chodíte na houby? Pošlete nám fotografie na e-mailovou adresu decinsky@denik.cz. Ty nejlepší zveřejníme.