Chci se zmínit o jedlých stromových houbách, kterých typickým zástupcem je chorošovec sírový. Výrazná, z dálky viditelná, houba jasné žlutooranžové barvy vyrůstá ve střechovitých útvarech v několika vrstvách nad sebou, přímo z kmenů a větví listnáčů. Nejčastěji se vyskytuje na třešni a hrušni, ale lze ji najít i na vrbě, topolu, dubu, nebo i na jiných listnatých stromech. Vyrůstá ze živých i odumřelých stromů a dosahuje váhy až několika, některé prameny mluví i o desítkách kilogramů. V mládí je jedlá, sbírá se ale jen do doby, než jeho masa ztuhne. Ani pak ale nejsou jedovaté, jen těžko stravitelné a tudíž pro většinu z nás nepoživatelné.
Jednoduchá kontrola:
Pokud do plodnice houby lehce vnikne nůž, je vhodná ke kuchyňské úpravě.
A ta doporučovaná jsou řízky v trojbalu:
- Plodnice sírovce zbavíme nečistot, opláchneme studenou vodou a pokrájíme na plátky, silné asi 1 cm.
- Plátky namočíme přes noc do mléka – zbaví se tak zemité příchuti, která je výraznější především u plodnic, vyrůstajících u paty stromu.
- Opláchneme znovu studenou vodou, osolíme a zabalíme do trojbalu hladká mouka – vajíčko – strouhanka. Trochu to připomíná přípravu smaženého sýru, takže – jak fajnšmekři vědí, je možno plátky sírovce proložit šunkou stejně, jako plátky sýru.
- Smažíme pomalu v pánvici s olejem, nebo ve fritovacím hrnci.
- Podáváme s novými brambory, posypanými pažitkou, možno i s tatarskou omáčkou, křenem, nebo pokapané citrónem.
Sírovec v kari-omáčce
Lahodná chuť mladých plodnic sírovce žlutooranžového se výtečně snoubí s esencemi obsaženými v kari. Pokud sírovce (chorošovce sírového) v květnu přinesu, změním obvykle po nafocení jeho podobu v houbové řízky. Letos jsem poprvé vyzkoušel další recept, tentokrát okoukaný z jiné kuchyně. Kuchaři/houbaři - posuďte, vyzkoušejte:
Suroviny:
50 dkg očištěných, na nudličky pokrájených plodnic namoč přes noc do mléka.
Před přípravou opláchni na sítku tekoucí vodou.
2 ks větší cibule
1 ks malý pórek
4 stroužky česneku
1 kostka masoxu
¼ l smetany
1 pol. lž. hladké mouky
2 káv. lž. kari koření (na trhu je více druhů, vol více či méně pikantní dle své chuti)
Sůl, tuk na smažení.
Příprava:
Na tuku osmahni jemně posekanou cibuli s pórkem, když zesklovatí, přidej utřený česnek, zamíchej, vmíchej pokrájené houby a dochuť masoxem. Na mírném ohni míchej až do okamžiku, kdy houby zčervenají.
Ve smetaně rozkverlej mouku a kari a přes sítko vlij na houby. Za stálého míchání nech zhoustnout a případně dochuť solí.
Vyrobil jsi delikatesu, která se výtečně snáší s rozmanitými přílohami. Chutná s tmavým i bílým pečivem, rýží i vařeným bramborem, je vhodná jako předkrm i jako hlavní jídlo.
Petr Hampl – ČMS Velké Hamry