Obec je na zájemce o krásy Českého Švýcarska připravena, ačkoliv se stále vypořádává s následky loňské povodně. Řekl to starosta Jan Havel.

Víkendový provoz v Edmundově soutěsce bude po následující tři týdny. Sezonní provoz v obou soutěskách začne na Velikonoce, tj. 18. dubna.

"Ještě jsem sice neupravili všechno, protože čekáme na dotace, ale provozu nic nebrání," uvedl Havel. Peníze od státu chce obec získat například na opravu opěrné zdi v soutěskách.

Divokou a Edmundovu (dříve Tichou) soutěsku navštíví až 150.000 lidí ročně, z provozování soutěsek a parkovišť obec získá kolem 12 milionů korun ročně. Loni musela být atrakce kvůli povodni na několik týdnů uzavřena. "Záplavy se projevily na tržbách a návštěvnosti poklesem asi o 30 procent," uvedl Havel.

Obec, která má zhruba 200 obyvatel, z vlastních zdrojů a darů opravila už chodníky, veřejné osvětlení, některé komunikace. Dotace od státu však mají podle starosty zpoždění. "Peníze na kotle dostaneme až teď, takže budeme kotle, které potřebujeme na zimu, opravovat v létě," podotkl.

S velkou vodou se lidé ve Hřensku potýkali v minulosti mnohokrát. V krátké době za sebou vtrhla povodeň do hraniční obce v letech 2002, 2003 a 2006, kdy Hřensko stejně jako loni v červnu zalila voda z rozvodněného Labe. V roce 2010 dorazila blesková záplava po Kamenici z Českého Švýcarska a poničila i soutěsky. Kamenice tehdy vystoupala na 409 centimetrů, loni kulminovala na 383 centimetrech. Ve čtvrtek ukazoval vodočet na říčce 36 centimetrů.