Děčínský patriot, za něhož se považuje, ušetří – policie už totiž agresory, kteří poranili tři lidi, z nichž jednoho velmi vážně, už má. Horváth je rád, že byli dopadeni, pochod městem proti Romům se mu ale nelíbí.

Ve středu má být v Děčíně pochod proti Romům. Vy s ním nesouhlasíte. Proč?
Každopádně myslím, že pochod nic neovlivní. Vzhledem k tomu, že jsem sledoval dění v Rumburku a ve Varnsdorfu, kde jsem byl na demonstracích, tak vím, jak to dopadlo. A když se na ně dneska zeptáte kohokoliv z regionu, třeba pana starosty Zosera nebo paní starostky Džumanové, tak vám řeknou, že ty pochody nevyřešily nic.

Co by podle vás měli dělat, když ne pochodovat?
Máme tady nějakou místní samosprávu, máme tady nějaké zákony, máme tady svého poslance pana Foldynu, který tady má velkou podporu, máme tady svého senátora. Myslím, že by se tyto věci měly řešit politicky. Jestliže máme pocit, že jsou Romové synonymem pro zneužívání dávek, nebo pro parazity na sociálním systému, tak bychom ho měli nastavit tak, aby k tomu nedocházelo.

Jenomže to je běh na dlouhou trať. Lidé jsou naštvaní teď.
To mi řeklo asi milion lidí. Teď hned mi dejte nějaké řešení. To prostě nejde. Já nemám moc to tu zlepšit, já můžu působit ve svém okolí. A ti,  co tu moc mají, ti to okecají, proč to nejde. To mě ale nezajímá, proč to nejde, ani kdyby měli tisíc důvodů. Mě zajímá ten jeden důvod, jak by to mělo jít.

Není dobře, že lidi mohou svobodně pochodovat po ulici?
Je to správné. Určitě. Jsem pro svobodu, moje názory jsou liberální, ať lidé jdou a svoje názory říkají. Ale bylo by dobré, když už někam jdeme – a já tam klidně taky půjdu – ať se jde před poslaneckou sněmovnu. Ne, že sem ve středu přijde pan Kohout, sejde se mu tam tisíc lidí, a půjde se někam na Zelenou ulici, kde je ubytovna, nebo ke Calipsu, kde ty lidi vystrašíme.

A není jedno, kdo pochod pořádá?
Já si myslím, že on to devalvuje. Myslím tím upřímnou snahu lidí v Děčíně, kteří jsou naštvaní. On si tady udělá předvolební kampaň, budou tu novináři, budou ho točit 
a fotit – a on to bude mít zadarmo.

Říkáte, že se s napadeným mužem u Calipsa znáte. Jak na tom je?
Už je po operaci, už by měl jít domů. Obličej měl v dezolátním stavu, jako po havárii.

Město a pochod
Podle primátora města Františka Pelanta je demonstrace svolaná problematickým Lukášem Kohoutem neadekvátní a hlavně nic neřešící. Přesto se město rozhodlo situaci nepodcenit a na pochod ulicemi města se ve spolupráci s městskou policií a Policií ČR připravit. „Na druhém setkání jsme si jasně vymezili postup a úkol jednotlivých složek policie při demonstraci. Věřím však, že zvítězí zdravý rozum 
a nedojde k žádnému výtržnictví a násilí," vysvětlil František Pelant.

Čtěte: Útočníci ze Starého Města byli obviněni, jsou ale na svobodě…ZDE…