Děčín hledá již dlouhé měsíce právníka, který by jej zastupoval. Zatím ale marně. Přestože již vyhlásil několikrát výběrové řízení, nepodařilo se mu nového právníka vybrat. O soutěž za více než osm milionů je totiž mezi právníky mizivý zájem.

Najít nového městského právníka se magistrát snaží celkem popáté. Předchozí čtyři pokusy vyšly pokaždé naprázdno.

Nejedná se přitom o nijak malou zakázku. Podle zadávací dokumentace radnice počítá s až osmi a půl miliony korun, které by vítěz výběrového řízení získal za čtyři roky. Tak dlouho by nová smlouva na zastupování města trvala.

„Výběrové řízení vyhlašujeme opakovaně z důvodu nedostatku uchazečů o tuto zakázku," uvedla mluvčí děčínského magistrátu Markéta Lakomá.

V předchozích případech se buď nepřihlásil vůbec nikdo, nebo jen jeden zájemce. V takovém případě je ale nutné podle zákona o veřejných zakázkách tendr zrušit a vypsat znovu.

To, že se radnice marně snaží již řadu měsíců najít nového právníka ale neznamená, že by ji v současné době nikdo nezastupoval u soudu, 
nebo pro ni nepřipravoval smlouvy nebo podobné dokumenty.

Jednodušší právní úkony nebo dokumenty má na starosti jeden ze zaměstnanců magistrátu, který má právní vzdělání.

„Na složitější úkony si pak najímáme externí právní kancelář," vysvětluje Romana Silvarová z kanceláře primátora města.

To, co možné zájemce od účasti v tendru odrazuje, je náročnost čtyřleté zakázky.

„Uchazeč zajistí v místě plnění k výkonu předmětu plnění této zakázky trvalou přítomnost v období pondělí 
a středa 8.00 – 17.00 hodin, pátek od 8.00 – 13.00 hodin, minimálně jednoho odborného zástupce advokátní kanceláře, minimálně koncipient," uvádí magistrát v zadání veřejné zakázky, o níž se mohou zájemci ucházet až do 4. června. Kromě toho má mít nový právní zástupce města na starosti prakticky všechny věci související s právem.

Má na základě zmocnění zastupovat magistrát v občanskoprávních, obchodních, pracovních a veřejnoprávních záležitostech. Na starosti bude mít také zastupování města před soudy nebo 
v trestních věcech. Zda se podaří na pátý pokus nového právního zástupce nalézt by mělo být jasno do začátku letních prázdnin.