Cíl byl jasný: Aby tu mohli lidé legálně zaparkovat a nakoupit u místních obchodníků.

Jak se přesvědčili redaktoři Deníku na místě, záměr se podařil, řidiči parkovací místa opravdu využívají. Současně tím ale v úzkých uličkách komplikují dopravu – když někdo zastaví na vyznačeném místě, kolem něj dvě auta neprojedou. Jedno z nich musí čekat, případně i couvat. Nebo by jedno z aut muselo vjet na chodník. Situace je tu nebezpečná i pro řidiče, kteří po zaparkování vystupují z auta přímo do silnice, kde je zejména ve všední den silný provoz. Kromě osobních aut sem jezdí také dodávky se zásobováním.

Vedení města toto dopravní řešení s odstupem několika týdnů, kdy je v provozu, hájí.

„Chápu, že má někdo potřebu tímto úsekem rychle projet, že jej to trošku zdrží. Ale myslím, že to svůj účel splnilo a obchodníci si to pochvalují. Nemyslím si, že je to špatné řešení. A dneska už ani kontroverzní," říká benešovský starosta Filip Ušák s tím, že takové dopravní řešení navrhl dopravní inženýr, jehož postup schválil dopravní inspektorát i děčínský magistrát.

„Původně jsem počítal s tím, že to bude řešeno jednosměrkou. Ale nakonec se podařilo nalézt takové řešení, aby bylo možné zachovat dopravu oběma směry," pokračuje Filip Ušák.

Lidé v Benešově toto dopravní řešení přijali rozporuplně. Hned krátce po nakreslení parkovacích míst ve vytížených ulicích se strhla na sociální síti bouřlivá diskuze. Většina diskutujících nové značení odsoudila, našli se ale i zastánci.

„Tak tohle je už fakt na korunku pro krále hlupáků. Rovnou nechte lidi parkovat v zatáčkách, na chodníku a kdekoliv, nějak se vždy prokličkuje ne? Hlavně, že se můžeme stavit na zmrzku a pro kytky. Hotovo. Benešove, klobouk dolů. Teda, páni odborníci, abych to upřesnil," napsal do diskuze třeba Petr Jandáš.

„Já souhlasím s možností zastavit před prodejnami, stejně tam vozidla stála i bez vyznačení stání. Uvědomte si, že se nejedná o parkoviště, ale pouze o místo k zastavení a stání po určitou dobu," napsal Martin Felczán.

Má pravdu – lidé tu u krámků parkovali i v minulosti, kdy tu parkovací místa ještě nebyla nakreslena. Nyní mohou stát u místních obchodníků legálně, bez hrozby pokuty.

Dopravní úpravy v Benešově nad Ploučnicí ale ještě nejsou u konce. Příští rok se totiž chystá rekonstrukce mostu přes řeku Ploučnici 
v Sokolovské ulici.

„Je možné, že následně bude ulice, kde jsme nechali udělat stání, jednosměrná," uzavírá Filip Ušák.

V současné době probíhá oprava jednoho z rohových domů na náměstí. Kvůli opravě je proto provoz při výjezdu z náměstí řízen semafory. Jde ale jen o krátký úsek, čekací doba pro řidiče na semaforu je proto velice krátká.