„Jde o koordinační dohodu mezi městy. Přidat s k ní ale mohou i ostatní obce na Šluknovsku," řekla Děčínskému deníku jedna z pracovnic rumburské radnice. Své jméno si nepřála zveřejnit, redakce ho má ale k dispozici. Podle ní není cílem vyhnat kriminálníky za hranice těchto tří měst, ale umravnit je na celém Šluknovsku. „Lidé jsou z amnestie nervózní. Nevědí, co mají čekat," dodává.

Starostové proto začali jednat.

„Posílili jsme hlídky městské policie a ve spolupráci 
s Policií České republiky, která také zvýšila hlídkovou činnost, budou na všech územích našich měst a obcí probíhat častější a důslednější kontroly všech míst, která lze spojovat s kriminalitou. Bude uskutečňován zostřený dohled nočních podniků a heren, ale i dalších míst, kde by mohlo docházet ke zvýšenému výskytu problémových osob. Pod intenzivním dohledem budou rovněž místa, která by mohla být kriminalitou ohrožena," píše se v prohlášení.

Amnestie přišla pro Šluknovsko v nejhorším možném čase. Po sérii předloňských
a loňských protestů proti  kriminalitě se situace ve výběžku trochu zklidnila. Začala tu působit také Speciální pořádková jednotka. A teď se sem vrací problémoví lidé.

„V situaci, kdy se nám po několika měsících společné usilovné práce podařilo významným způsobem snížit na Rumbursku kriminalitu, věříme i dnes, že se nám důsledným postupem vůči kriminálním živlům podaří naše města a obce uhájit před negativními důsledky amnestie Václava Klause," zlobí se starostové.