O možném příjezdu Nočních vlků do Děčína informoval jako první Děčínský deník na začátku dubna. Nyní akce, která si má v neděli připomenout oběti druhé světové války dostávat jasné obrysy.

„S příjezdem motorkářů počítáme mezi jedenáctou hodinou a polednem. Následovat bude předání peněz za prodej kalendáře, jehož výtěžek byl určen na charitativní účely. Ve 13 hodin se všichni motorkáři společně vyfotí, poté se přesunou na Folknáře, kde položí květiny na pomník padlých vojáků. Následně zamíří do Německa," říká poslanec Jaroslav Foldyna, který Noční vlky do Děčína pozval.

Kromě ruských motorkářů, kteří mají blízko k ruskému prezidentu Vladimíru Putinovi, by měli přijet i motorkáři z Čech nebo ze Slovenska.

Dohromady by se mělo jednat asi o 150 motorkářů, kteří projedou Děčínem a okolím.

Na velkou kolonu se proto připravují policisté.

„Budeme v neděli připraveni a v případě potřeby zasáhneme," ujišťuje vedoucí dopravního inspektorátu v Děčíně Martin Votrubec.

Podle informací Děčínského deníku by k nasazení měli být připraveni policisté na motorkách nebo speciál určený pro stíhání řidičů na dálnicích.

Městská policie pak bude mít na starosti pořádek přímo na Husově náměstí, kde mají motorkáři naplánováno zábavné odpoledne, a na Folknářích u hřbitova.

Noční vlci vzbuzují řadu emocí, pozitivních i negativních. Odpůrci mluví především o tom, že se jedná 
o součást ruské propagandy. Nejvyšší představitel klubu má zakázaný vstup do Evropské unie, především kvůli podpoře okupace Krymu a separatistů na východní Ukrajině.

Zcela otevřeně se Noční vlci hlásí k sovětskému diktátoru Stalinovi. Nechybí ani ostré výpady proti Židům nebo homosexuálům. Opakovaně také relativizovali okupaci Československa v roce 1968.

V evropském kontextu jsou podobné spolky označované jako nacionálně extrémistické.

Ale ani to nebrání některým českým politikům, aby se s nimi setkávali.

S Nočními vlky se tento týden nechal vyfotit například jihomoravský hejtman Michal Hašek, který za to sklidil poměrně silnou kritiku i z řad jeho strany ze sociální demokracie.
Politici z Děčína naopak 
o setkání s Nočními vlky příliš nestojí, především kvůli tomu, co zastupují.

„Pro mne je to velmi kontroverzní. Já bych jejich společnost rozhodně nevyhledávala," uvedla pro Děčínský deník primátorka Marie Blažková. Ta se zúčastní oficiálního pietního aktu, který se na Folknářích uskuteční v neděli 8. května od 11 hodin.

Přítomnost ruských motorkářů v Děčíně se nelíbí ani náměstkovi děčínské primátorky.

„Nemyslím si, že je Putinova politika demokratická. Přívrženci Vladimira Putina, případně Nočních vlků, tak dávají najevo své postoje," má jasno Valdemar Grešík.

Noční vlci jsou považováni za jeden z nejstarších ruských motorkářských klubů a pyšní se i přízní kremelských špiček. Hlásí se k nim sám prezident Vladimir Putin, z prezidentských grantů podle ruského tisku dostal klub kolem 50 milionů rublů (asi 18 milionů korun).

Loni přijeli motorkáři na Ústecko k pomníku napoleonských válek.