Nebezpečí úrazu. Taková značka vás uvítá v Děčíně, když vstupujete na lávku pro pěší, spojující vlakové východní nádraží a Kamenickou ulici. Podle lidí, kteří ji využívají, tu úrazy opravdu hrozí.

„Hlavně když to tady namrzne, tak to strašně klouže, je to hrůza," řekla jedna z žen, která přes lávku často přechází.

Lávka dělá ostudu

Celá stavba vypadá navíc děsivě. Zrezivělé zábradlí, rozbitý beton, čmáranice spreji na sloupech či nepořádek – všude kolem se válí odpadky, například plechovky od piva. Sama varovná značka upozorňující, že si tu můžete ublížit, je navíc přestříkaná různými nápisy.
Lávka tak nedělá městu dobrou vizitku – pokud někdo přijede vlakem a vystoupí na východním nádraží, nemůže lávku přehlédnout, stejně jako starou zchátralou budovu nádraží. Ta ale městu, na rozdíl od lávky, nepatří.

Nejsou peníze

Děčínský magistrát si bídný stav lávky uvědomuje. Podle něj by byla potřeba rekonstrukce, jenže je tu tradiční problém, chybějí peníze.
„Je nutné provést celkovou rekonstrukci lávky, ale ani tento rok nebyly na tuto akci schváleny v kapitálovém rozpočtu požadované finanční prostředky," uvedla mluvčí děčínského magistrátu Markéta Lakomá s tím, že město na lávce zajišťuje zimní údržbu včetně okamžitých řešení havarijního stavu.

„Betonové propojovací lávky jsou v takovém technickém stavu, že není možné aplikovat posyp solí – pouze štěrkem," dodává mluvčí.
Podle města je ale lávka schůdná.

„Dnes (v úterý) byla lávka zkontrolována a schůdnost je zcela v pořádku. Pokud dojde náhle ke změně klimatických podmínek – námraza – nemůžeme okamžitě reagovat na každý případ," dodala Lakomá s tím, že zimní údržba města probíhá podle schváleného Operačního plánu.

Pod kritikou

Lidé v Děčíně lávku poměrně dost využívají – výrazně totiž zkracuje cestu mezi východním nádražím a Kamenickou ulicí. Její stav ale považují za ostudný.

„No celkem často přes ní chodím s kočárkem. Malá si musí připadat jak na rozbouřeným moři," napsala na Facebook Děčínského deníku Ivana Violová.

Lidé se shodují, že by to chtělo pořádnou opravu. Na to, že je lávka ve špatném stavu, jsou ale už zvyklí. Zároveň ale volají po dalších úpravách.

„A třeba ve směru ke Kamenické udělat taky nájezd na kola, ten schod na konci lávky je dost nebezpečný. Jinak dobré vlny," napsala Olga Fojtíková.

Nejen lávka – po Děčíně je několik staveb, které městu dobrou vizitku nedělají. Je to například zchátralý a roky nepoužívaný výtah na Pastýřskou stěnu či  zarostlý a zanedbaný a dnes nevyužívaný areál Bažantnice.