Voda je nejdůležitější součástí života. Lidské tělo jí obsahuje téměř sedmdesát procent. Nejvíce vody ztrácí člověk v období léta a při větší fyzické námaze. Pro zachování rovnováhy organismu a dobrého zdraví by měl každý člověk pravidelně doplňovat tekutiny.

Voda z kohoutku i v restauraci

Společnost Severočeské vodovody a kanalizace, a.s. (SčVK) se připojuje ke kampani skupiny Veolia Voda za pití vody z kohoutku. Chce, aby se i v kavárnách a restauracích na severu Čech podávala hostům k pití voda z kohoutku.

„Průzkum mezi zákazníky nám potvrdil, že většina Severočechů upřednostňuje pití vody z kohoutku před balenými vodami,“ uvedla mluvčí SČVaK Iveta Kardianová.

V zahraničí je běžným zvykem, že host dostane v restauraci vodu. „My, tady na severu, máme opravdu kvalitní pitnou vodu, a proto bychom chtěli podpořit gastronomické podniky, které se rozhodnou připojit ke kampani,“ doplnila Kardianová.

V zahraničí běžná praxe

Voda z kohoutku se stala velkým hitem světových restaurací. Není to přitom žádná novinka, při návštěvě restaurace v jiné zemi směrem na západ je zcela běžné, že host dostane na stůl džbán s obyčejnou vodou. „V řeckých restauracích je to naprosto běžné, nikdo vás tam nenutí kupovat si sladké nápoje nebo balenou vodu,“ uvedl Andrea Hošťáková z Děčína. V české restauraci se jí to ještě nestalo.

V současné době SČVaK monitorují zájem kaváren a restaurací. S těmi poté naváží kontakt. „Provedeme rozbor vody přímo v daném podniku a daná kavárna či restaurace od nás obdrží karafy, ve kterých pak bude vodu podávat zákazníkům. Zájemci se mohou přihlásit na adrese veolia@veoliavoda.cz,“ upřesnila nabídku Kardianová.

V děčínských restauracích není karafa s vodou na stole zdarma automatickou službou. „Zatím nás nikdo o vodu z vodovodu nežádal, nedáváme ji automaticky na stůl,“ řekl číšník z restaurace hotelu Faust v Děčíně,. Zda službu zavede, nevěděl. „O tom by musel rozhodnout pan vedoucí a ten tu není,“ tvrdil číšník.

Ani v restauraci na Pastýřské stěně v Děčíně nedávají vodu z kohoutku na stůl automaticky. „Pokud si o ni někdo řekne, samozřejmě ji natočíme,“ řekl spolumajitel restaurace Petr Šošško. O nápadu vodařů bude uvažovat. „Stejně mám ale pocit, že lidé kvalitě vody z kohoutku nevěří a nebudou ji pít,“ poznamenal Šošško.

Voda je jednou z nejvíce kontrolovaných potravin

Pití vody z kohoutku podle mluvčí Kardianové nijak znatelně nenavýší objem prodaných kubíků vodného. „Vždyť jeden kubík tedy 1000 litrů stojí 34,49 Kč, cena je uvedena včetně DPH, a ten se jen tak rychle nevypije,“ upozornila Kardianová.

Pitná voda je jednou z nejvíce kontrolovaných potravin. Splňuje velmi přísné limity předepsané legislativou pro mikrobiologické, chemické a fyzikální ukazatele. Kvalitu vody neustále SČVaK monitoruje, a to jak ve zdrojích, na úpravnách vody, tak i v distribuční síti a u spotřebitelů přímo ve vodovodním kohoutku. „Dá se toto říct o vodě balené? Pití vody z kohoutku pokládáme za moderní a ekologický trend dnešní doby,“ dodala mluvčí.