Odpor vůči cirkusům zakládajících si na drezuře zvířat nabývá v posledních letech na síle. Jejich odpůrci totiž považují drezuru za týrání zvířat. Velmi bouřlivá diskuze se po příjezdu Cirkusu Humberto tento týden do Děčína strhla i na facebooku Děčínského deníku.

„Nejsem nějaký přehnaný ochránce zvířat, ale nechápu, jak může v dnešní době ještě něco jako cirkus existovat," napsal do diskuze uživatel vystupující pod jménem Chuligán Joe.

„Zvířata patří do přírody, maximálně ohrožený druh do zoo za účelem rozmnožení a opětovném navrácení do přirozeného prostředí," přidává se Daniel FourRoses Sharky.

Odpůrci cirkusů se zvířaty našli v Děčíně zastánce přímo na radnici. Náměstek primátorky Valdemar Grešík prohlásil, že se pokusí zjistit, zda je možné podobná vystoupení ve městě zakázat pomocí vyhlášky.

„Podobná vystoupení se mi nelíbí. Měl jsem možnost nahlédnout do zázemí. 
V podobných cirkusech jde výcvik hodně přes sílu, zvířata navíc většinou nemají dostatek prostoru pro život," tvrdí Valdemar Grešík. Pokud by chtěl v Děčíně vystupovat cirkus založený například na artistických vystoupeních, neměl by 
s takovým představením problém.

„Někdy mám i pochybnosti o veterinární péči. Já sám cvičím se psy agility. Ale tam je princip výcviku opačný, je postavený na pozitivní motivaci," dodává Grešík.

Podle právníka města ale existuje jednodušší cesta, než je přijetí městské vyhlášky. To je totiž poměrně komplikované, navíc od záměru až po její konečné schválení zastupiteli zpravidla uběhne řada měsíců. Kromě jiného ji totiž musí posoudit ministerstvo vnitra. Následně ji musí projednat rada i zastupitelstvo.

„Pokud jsou cirkusy na městském pozemku, není nic jednoduššího, než takový pozemek k podobným účelům nepronajmout," nabízí jednoduché řešení právník Narcis Tomášek.

S pronájmem totiž musí souhlasit městská rada, do zastupitelstva již ale pronájmy nejdou.

Podobně velkých pozemků jako je ten pod Novým mostem, kde se cirkusy střídají, v Děčíně mnoho není. V soukromém vlastnictví žádný. Cirkus navíc potřebuje napojení na elektřinu a vodu.

Proti cirkusům se staví také řada organizací na ochranu zvířat a požadují jejich zákaz. V některých státech Evropy již vystupování zvířat v cirkusech částečně omezili.

Kromě odpůrců mají ale cirkusy i řadu zastánců, kteří na jejich představení chodí pravidelně, případně jim jejich existence nevadí a nevidí v ní nic špatného.

„Prosím vás, cirkus je snad už několik století a nikdy se proti tomu tak nebrojilo. Jenže dnes je to moderní, tak je každý ochránce zvířat. A co cvičení psi? To jsou podle vás také chudáci týraní a já nevím co všechno?" napsala do diskuze Marie Macáková.