Varnsdorfští zastupitelé na svém posledním zasedání schválili mimo jiné také složení pracovní komise, která se bude zabývat ožehavou problematikou výherních hracích přístrojů na území města.

„Nový návrh Obecně závazné vyhlášky o regulaci provozu výherních hracích přístrojů na území města Varnsdorf nebyl schválen. Byl projednáván již mnohokrát a vždy jej zastupitelé neschválili. Právě proto, že platná regulace ještě omezuje provoz v konkrétních lokalitách, což se nelíbí provozovatelům, navrhují provozovatelé bezpečnostní zajištění. Ani tak nechtějí zastupitelé ale slevit z platného omezení. Proto zastupitelstvo města v prosinci loňského roku rozhodlo pověřit starostu přípravou návrhu ustavení a složení pracovní komise k řešení problematiky výherních hracích přístrojů na území města, aby celá záležitost byla řešena odborně. To znamená, že by komise měla najít soulad s provozovateli a zároveň nepodporovat příležitosti závislých osob – gamblerů, jejichž léčba pak stojí mnoho peněz i úsilí,“ sdělila Deníku tisková mluvčí Městského úřadu Varnsdorf Romana Macová.

Kde se výherní hrací automaty nesmí podle zákona provozovat
- ve školách a školských zařízeních
- v zařízeních sociální a zdravotní péče
- v budovách státních orgánů a církví, jakož i v sousedství těchto budov a to v okruhu vzdálenosti do 100 m
- okruh vzdálenosti je vymezen docházkovou vzdáleností od budovy k budově

Již v roce 2009 zastupitelé odsouhlasili obecně závaznou vyhlášku, která zakazuje provozovat výherní hrací přístroje na veřejně přístupných místech v ulicích Národní, Střední, Melantrichova, Legií, Poštovní, Moravská a Pražská.

O tom, jaký je současný stav, podá pracovní komise závěrečnou zprávu zastupitelstvu města v červnu.

Gamblerství, neboli chorobné hráčství, někteří zahraniční odborníci z řad lékařů přirovnávají k závislosti na kokainu. V České republice počet závislých na výherních hracích automatech výrazně stoupá, proto se nelze divit mnohým městům, které se snaží své obyvatele, často mladistvé, ochránit určitými opatřeními.