Řidiči dlouhé minuty křižují sídliště, parkovací místo ale nenachází. Ze zoufalství tak zastavují, kde to jen jde. Někteří z nich se tak nevyhnou trestu v podobě botičky. Taková situace nastává denně ve večerních hodinách v Březinách.
Výjimkou nejsou řidiči stojící podél chodníkůu paneláků, kde se to nyní nesmí, některá auta skončila i v křižovatkách.

„Je to čím dál tím horší. Navíc jsou tu tací, co hned zavolají měšťáky. Ale kde mají ti lidé parkovat?“ řekla jedna z místních obyvatelek.

MÉNĚ MÍST NEŽ PŘEDTÍM

Sídliště v Březinách prochází revitalizací, která má dopravní situaci vyřešit. V ulicích Březin totiž parkoviště chyběla a stání podél chodníků či dokonce na trávnících město tolerovalo.

První etapa revitalizace sice nová parkovací místa přinesla, s ní ale přišel i zákaz parkování mimo vyhrazená stání, aby auta neblokovala průjezd například hasičům. Ve skutečnosti je tu ale v současné době podle lidí míst k parkování ještě méně.

Vizualizace, jak budou Podmokly vypadat.
Děčín bude rozkopaný i příští rok. Podmokly obsadí stroje

„Před revitalizací tu bylo míst k parkování 389 s tím, že auta ještě stála i naproti, což nebylo v pořádku. Ale dnes je tu 319 míst na stání a z toho je 29 pro invalidy,“ řekl Marek Schaukal, jenž se rozhodl vzít situaci ve spolupráci s ostatními obyvateli sídliště do svých rukou.

Vznikla tak petice za obnovu parkování podél chodníků, pod kterou se na internetu zatím podepsala stovka lidí a na její tištěnou podobu přidalo svůj podpis přibližně 70 dalších lidí.

O petici ví také ředitel městské policie Marcel Horák. „Střídavým stáním by se někde parkovací místa získat dala a průjezdnost by byla zabezpečená,“ zmínil Horák.

Dodal však, že tolerovat v tuto chvíli stání podél chodníků není možné. Město situaci řeší s dopravním inspektorátem.

„Největší nárůst parkovacích míst vznikne v rámci třetí etapy revitalizace, která začne na jaře. Okolní pozemky ale nepatří městu a není je tedy možné využít k parkování,“ uvedla mluvčí města Markéta Lakomá.

Písničkář František Nedvěd.
KRÁTCE: Co se děje na Děčínsku? Přečtěte si stručný přehled