Další důkazy o výskytu vlků na našem území se podařily získat v Národním parku České Švýcarsko (NP). Fotopast umístěná poblíž krmelce tu totiž zachytila vlka, který strhl laň. Fotopasti potvrdily přítomnost vlků také v Lužických horách.

Že příroda dokáže být krásná a krutá zároveň, předvedli vlci hluboko v lesích národního parku. Vlka s čenichem od krve, jenž drží laň pod krkem, zaznamenala fotopast letos v dubnu. Správa parku ji ale zveřejnila až nyní.

„Fotopast se nachází nedaleko klidového území NP. Je pravděpodobné, že v tuto chvíli už tam ti vlci nejsou a přesunuli se k Lužickým horám. Teritoria mají velká i 200 kilometrů čtverečních s přesahem až do Německa,“ uvedl mluvčí správy parku Tomáš Salov.

Zdroj: Youtube

Kolik vlků se může v národním parku pohybovat, tak není jasné. Jejich sčítání je totiž téměř nemožné. „Přestože se vlci na severu Čech pohybují od roku 2012 a nejpozději od roku 2016 máme důkazy o jejich přítomnosti, zejména snímky z fotopastí, trus či stopní dráhy, jsou jejich přímá pozorování naprosto raritní záležitostí. Vlci se lidem vyhýbají,“ vysvětlil ředitel správy parku Pavel Benda.

Naposledy ale správa zaregistrovala dvě šelmy, které bylo možné od sebe odlišit. V Lužických horách by se vlci podle důkazů v podobě videí a snímků z fotopastí z letošního jara mohli pohybovat také minimálně dva.

Vlk. Ilustrační foto
Devět mrtvých jehňat. Nejspíše je roztrhali vlci

Nepřímé důkazy, které nasvědčovaly přítomnosti vlků v Lužických horách, zdokumentovali dobrovolníci Vlčích hlídek už na začátku letošního roku.

Stopy a trus ukazovaly na pohyb dvojice zvířat, stoprocentní důkaz však chyběl. Pak se vlčí pár ukázal na březnovém videu z fotopasti umístěné v centrální části hor. Obě zvířata se na něm pohybují zasněženým lesem.

„Fotopast umístili dobrovolníci Vlčích hlídek na konci zimy a ponechali ji několik měsíců bez kontroly pro případ, že se vlci v lokalitě usadí a vyvedou mladé. K fotopasti tedy zamířili dobrovolníci znovu až nyní a potvrdili tak zatím výskyt dvou jedinců. Zda šlo o pár, který vyvedl mladé, ukážou další pravidelné kontroly fotopastí,“ sdělil mluvčí Hnutí Duha Jan Piňos.

Zdroj: Youtube

Podle experta hnutí na velké šelmy Miroslava Kutala je výskyt vlka pro naše lesy dobrou zprávou. „Vlci pomáhají do krajiny vracet přírodní rovnováhu. Zároveň je nutné zabezpečit hospodářská zvířata, především ovce, kozy a novorozená telata proti útokům vlků,“ řekl Kutal.

K takovému případu došlo před několika týdny na Šluknovsku. Vlk na pastvě u Chřibské roztrhal zemědělci devět jehňat. Škody způsobené velkými šelmami řeší Agentura ochrany přírody a krajiny.

„Naši pracovníci je na místě posuzují, aby měl majitel nárok na náhradu. S chovateli jednáme a vysvětlujeme jim, jak stáda zabezpečit. Pro ochranu stád mohou nyní získat 80procentní dotaci z Operačního programu Životní prostředí,“ uzavřela Karolína Šulová z agentury.

Zoo předvede komentovatné krmení zvířat.
Děčínská zoo láká přes prázdniny denně na komentované krmení zvířat