„Nepůjčujeme zvířata na venčení, jako to děláme běžně. Chodíme s nimi ven ráno sami, kdy jsou ještě ještě přijatelné teploty," vysvětluje Eveline Jahelková z děčínského útulku.

Sprcha nebo káď

V útulku také pravidelně ochlazují zvířata vodou. Postupně tak projdou studenou vodou všichni psi. Těch je momentálně v útulku osm nejrůznějších ras i velikostí. Těm menším stačí káď s vodou, pro ty větší je pak nachystána hadice s jemným rozprašovačem vody. Ve středu přišlo osvěžení vhod, už dopoledne šplhaly teploty ke třicítce. Odpoledne pak byly ještě vyšší.

Sovy pod sprchu

Pozor na přehřátí zvířat musí dávat také v děčínské zoologické zahradě. Tam si ale většinou zvířata zalézají do chladných ubikací.

„Hodně se sprchují papoušci nebo sovy. Naopak medvědi, kteří mají k dispozici bazén s vodou, si raději sami zalezou do stínu, nebo přímo do ubikace," říká zoolog zahrady Roman Řehák.
V zoologické zahradě trpí nejvíce zvířata pocházející 
z vysokohorských oblastí, třeba kozorožci.

„V minulosti bylo podobné počasí největším problémem pro kamzíky běláky, ty ale už u nás nechováme," dodává Řehák.

V útulku sprchují psy, aby jim nebylo horko.Děčínská zoologická zahrada má také výhodu v tom, že její velká část je ukryta v lese. A to včetně výběhů pro zvířata.

Pozor na vysoké teploty by si ale měli dávat i majitelé domácích mazlíčků, především psů a koček. Ti mají totiž horší termoregulační systém než lidé. A proto výrazně hůře snášejí současné vysoké teploty než většina lidí. Dříve tak může u nich dojít k dehydrataci.

Majitelé psů by si měli také dávat pozor, kdy a kde venčí své miláčky.

„Doporučujeme lidem, aby psy venčili v přírodě a snažili se co nejvíce vyhnout třeba rozpáleným asfaltovým plochám. To totiž pro psy může skončit i spáleninami," vysvětluje Eveline Jahelková.

Lidé by se také měli, pokud to není nezbytně nutné, vyvarovat venčení mezi 10. a 15. hodinou, kdy je největší horko.

Stejně jako u lidí, tak i u zvířat je nutné dbát na dodržování pitného režimu, pravidelně je ochlazovat a nevystavovat je zbytečně přímému slunečnímu záření.

„Vždy dbejte na dostatečný pitný režim. Během dne je potřeba vodu doplňovat, aby byla čerstvá a vychlazená, ne ledová či teplá," radí veterinářka Lucia Repová.

„A v žádném případě nesmí lidé nechávat zvířata v autě. Při současných teplotách stačí jen několik málo minut a zvíře může být ohroženo na zdraví nebo i na životě," dodává Jahelková s tím, že otevřené okýnko nestačí. V autě, na které praží sluníčko, totiž může teplota vystoupat až k 70 stupňům Celsia.

Problémy s vysokými teplotami mají ale i lidé, kteří musí být celý den venku. To se týká například dělníků, kteří nyní pracují na Starém Městě, nebo strážníků městských policií.

„Pokud strážníci potřebují, tak si udělají přestávku a přijdou se osvěžit na služebnu, kde mají k dispozici vodu nebo sprchy. Navíc všechna naše auta jsou vybavena klimatizací," říká ředitel děčínské městské policie Marcel Horák s tím, že strážníci musí počítat s tím, že službu budou vykonávat i v podobném extrémním počasí.

Postaráno je také o úředníky na děčínském magistrátu. Část jejich kanceláří je klimatizovaná, k dispozici mají také tekoucí vodu. S tím, že by šli 
v úřední den kvůli horku dříve domů, ale počítat nemohou.