Tak vypadá situace v některých boletických panelácích, které obývají převážně Romové. Zřejmě nejhorší situace je v paneláku v ulici Čsl. Partyzánů 355, či o kousek dál, v ulici V Sídlišti 390.

Alarmující je především absence hasicích přístrojů. Ty chybějí prakticky ve všech patrech. Stejně tak chybí hydranty, schránky na ně jsou prázdné, nebo si z nich místní obyvatelé udělali botníky.

„To, že chybějí hasicí přístroje a hydranty, je problém majitele. My, pokud to zjistíme, mu můžeme uložit finanční pokutu," říká mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan.
Ve skutečnosti to ale není tak snadné. Hasiči totiž musí zahájit s majitelem správní řízení. Ten ale většinou nekomunikuje, například si nepřebírá poštu, nebo využívá lhůty na odvolání.

Majitelem paneláku v ulici Čsl. partyzánů 355 je podle katastru nemovitostí společnost TENBY s.r.o. se sídlem v Praze. Správce paneláku tvrdí, že majitelé mají zájem, aby bylo vybavení paneláku v pořádku.

„Instalace hasicích přístrojů proběhla, bohužel během týdne došlo k jejich rozkradení. Nyní se řeší způsob zabezpečení," uvedl pro Děčínský deník správce domu, který si nepřál uvést jméno.

Podle našich informací se hasiči na kontrolu do problémových lokalit v Boleticích chystají v nejbližší době. A to nejen sem, ale i třeba do domů v ulici Vítězství, kde je také nepořádek – mimo jiné na únikových cestách.

Problémové paneláky v Děčíně kontroluje také městská policie. Ta tu zase řeší spory mezi lidmi či hluk.

„Musíme tam zasahovat, lidé si tu často stěžují na sebe navzájem a samozřejmě si na chování obyvatel těchto panelových domů stěžují i slušní obyvatelé sídliště," říká ředitel děčínské městské policie Marcel Horák.

Podle něj na problematické obyvatele existuje víceméně jediný recept: nenabízet jim bydlení. Jenže majitelé některých paneláků v Děčíně 
o Romy vyloženě stojí – v jejich internetových inzerátech na byty se mimo jiné objevil slogan: „Romové vítáni."

Jenže právě Romové paneláky a jejich okolí nejvíce devastují a narušují veřejný pořádek v mnoha směrech.

„Obávám se, že tohle je nešvar většiny panelových domů a dost špatně se s tím pracuje. Když jsme objekt přebírali po předchozím správci, tak byl stav značně žalostný. Došlo k vyklízení nepořádku po chodbách a společných prostor 
a oprav zdemolovaných bytů. Je snahou mít v objektu slušné nájemce, kteří vědí jak se mají chovat. Než se to podaří, tak pořád budou v objektu tyto nešvary. Je tam i určený domovník, který se snaží dohlížet na pořádek. Problémovým nájemníkům ukončujeme nájemní vztah. Majitelé uvažují o zřízení kamerového systému, který by měl situaci zlepšit," tvrdí správce paneláku v ulici Čsl. Partyzánů 355.

Problematických lokalit je 
v současné době v Děčíně více. Například na Starém Městě v Zelené ulici, kde musel majitel ubytovny nedávno řešit štěnice. Ty při kontrole odhalila hygiena. Na štěnice 
mají ostatně „zaděláno" také 
v Boleticích, kde se na chodbách v paneláku povalují 
například staré špinavé hadry.

Někteří obyvatelé Děčína dlouhodobě útočí na magistrát, že Romům dovoluje, aby se do Děčína přistěhovali. Naposledy dostala primátorka Děčína dopis, kde si lidé stěžovali na to, že město ubytovává nepřizpůsobivé v Bynově.

„Magistrát města Děčína nevlastní, kromě Domova 
s pečovatelskou službou, v Bynově žádný dům ani bytovou jednotku, tudíž vůbec nemůže ovlivňovat, kdo a kam se nastěhuje. Pokud má občan nájemní smlouvu, v případě Bynova pravděpodobně s nějakou fyzickou osobou, přihlásí se na magistrátu k trvalému pobytu. Neexistuje žádný zákon, který by to mohl zakázat," uvedla primátorka města Marie Blažková a dodala: „Stejná situace je i v ostatních lokalitách – problémové občany či celé rodiny do města „přistěhovávají" soukromí vlastníci volných bytových jednotek. Mě velmi mrzí, že někteří soukromí majitelé hledí jenom na zisk z nájemného a je jim úplně jedno, koho ubytovávají. Tohle může udělat jen člověk, který nemá město rád a je mu jeho osud ukradený," uzavírá Marie Blažková.

Kritice, že město stěhuje do Děčína nepřizpůsobivé, čelilo také někdejší vedení radnice 
v čele s primátorem Františkem Pelantem. Někteří obyvatelé města tvrdili, že sem město stěhuje nové obyvatele, aby zastavilo klesající počet obyvatel města.

Tehdejší radnice tyto spekulace ale stejně rázně jako ta současná odmítla.