První motorkáři začali do Děčína na Husově náměstí přijíždět v neděli kolem jedenácté hodiny dopoledne. V tu dobu již probíhal u pomníku padlých vojáků na Folknářích oficiální pietní akt, kterého se zúčastnili zástupci města nebo Svazu bojovníků za svobodu.

Jako první přijeli místní motorkáři, postupně přijeli i další jejich kolegové z okolí.

„Vlci jsou tady," ozvalo se za nadšeného potlesku z reproduktorů před půl dvanáctou. Součástí oslav bylo totiž i zábavné odpoledne na Husově náměstí, kde vystoupily tři místní rockové kapely.

Desítky luxusních motorek přilákaly do centra Podmokel několik stovek lidí, řada z nich se u nablýskaných strojů i s motorkáři fotila. Nejednalo se přitom jen o české motorky. K vidění byly poznávací značky z České republiky, Ruska, Bosny a Hercegoviny, Bulharska nebo Slovenska. Právě na Slovensku, kam se přepravili letecky, si Noční vlci půjčili motorky. Polské úřady totiž nechtěly některé členy motorkářského gangu z bezpečnostních důvodů pustit do země.

Fanouškům motorkářů nijak nevadila kontroverzní pověst Nočních vlků, která je provází. Jsou považováni za součást prokremelské propagandy, jejich akcí se účastní i ruský prezident Vladimir Putin. Šéf klubu Alexander Zaldostanov má dokonce zakázaný vstup do Evropské unie. Kvůli podpoře okupace Krymu je totiž na sankční listině EU i USA.

„Nevím, proč na ně všichni pořád nasazují. Přijeli se poklonit svým dědům. Nechápu, co je na tom špatného," říkal před luxusní hondou jeden z návštěvníků akce na Husově náměstí. Dorazilo i několik odpůrců putinovského Ruska, vše se ale obešlo bez konfliktů.

Po necelých dvou hodinách desítky motorek vyrazily za policejní asistence k folknářskému hřbitovu.

NA VIDEA Z JÍZDY PO MĚSTĚ A Z KLADENÍ VĚNCŮ SE PODÍVEJTE ZDE…

Tam je již vítali lidé, kteří se také přišli poklonit padlým vojákům. Řada z nich s motorkáři mluvila rusky, někteří přinesli i šeříky.

Věnec na jejich pomník položil také ruský konzul 
z Karlových Varů Michail Leděněv. Spolu s ním se památce padlých poklonil také kromě jiných poslanec Jaroslav Foldyna, který za celou akcí stojí, a zástupci motorkářů.

„Když jsem viděl příležitost pozvat lidi, kteří jsou hrdí na své předky a oslavují konec druhé světové války, tak jsem je pozval. Byla to akce nebývale krásná. A k té nebývalé kráse přispěla i česká média, která nás poplivala. My víme, kdo nás osvobodil, kdo tu válku rozpoutal. Takže tady v severních Čechách jsou ti lidé trochu chytřejší než ti v Praze," byl po skončení pietního aktu spokojený Foldyna a slíbil, že příští rok se bude akce opakovat.

Po položení věnců zamířili motorkáři do Německa, jejich cílem je Berlín. Ne všichni se ale na cestu do Německa vydali.

„Jestli pojedou do Německa, tak beze mne. Loni nás tam nechali stát pět hodin na hranicích, o to nestojím," hlásil ještě před odjezdem na Folknáře jeden z českých motorkářů.