Další lososi vrazili včera do vln řeky Kamenice v Jetřichovicích v blízkosti Dolského mlýna.

„Dnes jich vypustíme dalších dvanáct tisíc. Z toho tisíc pět set lososů je ještě ze sbírky Návrat lososů. Ta ale,  jak víte, nedávno po třech letech skončila," uvedl Tomáš Salov, mluvčí Národního parku České Švýcarsko.

Vypouštění lososů se tentokrát se zúčastnilo několik desítek adoptivních rodičů. Přijely dokonce i děti ze školy ve Varnsdorfu.

„Hrozně se na to těším ,až rybičky dostanu, mám dokonce svůj kyblík i síťku. S tím mi to půjde raz dva," řekla jedna ze žákyň.

Několik lososů zaměstnanci parku před vypuštěním označili speciální barvou, aby poznali že právě tihle lososi se vrátili zpět a přežili.

Lososy přivezli na místo pracovníci parku v igelitových pytlích. Jako vždy je v nich nejprve položili do řeky, a to kvůli aklimatizaci. Teprve pak mohlo začít samotné vypouštění do říčky.

Projekt Návrat lososů vznikl v roce 2008 jako společná aktivita Správy Národního parku České Švýcarsko, Českého rybářského svaz, obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko a norské značky konzervovaných ryb King Oscar.