„Náš pár jeřábů panenských bere své rodičovské povinnosti opravdu svědomitě. Mládě přivedl na svět na konci května a od té doby každého vetřelce, který se přiblíží k jejich expozici blíže, než je zdrávo, ihned vyhánějí. Rádi bychom proto poprosili návštěvníky, aby se v blízkosti jejich expozice chovali co nejtišeji,“ požádala mluvčí zoo Alena Houšková.

Jeřáb panenský je nejmenším žijícím druhem jeřába. Délka těla je přibližně 90 cm, rozpětí křídel 150 170 cm a váha mezi dvěma až třemi kilogramy. Ve volné přírodě žije ve stepích, polopouštích a pouštích střední Asie. Jde o tažného ptáka, který zimuje v Africe a v Indii. V Děčíně chovají jeřáby druhým rokem.