Nahlášen byl totiž únik nebezpečné látky. Jak záhy přihlížející zjistili, jednalo se naštěstí jen o cvičení, které bylo přichystáno pro profesionální hasiče z Varnsdorfu a jejich dobrovolné kolegy taktéž z Varnsdorfu, Rumburku a Dolního Podluží.

Na pohyb osob v okolí dohlíželi státní a městští policisté. Protože nebylo jasné, zda před únikem látky stihli všichni místo opustit, přijely na místo také dvě sanitky z varnsdorfské nemocnice.

Obléknout se do speciálních obleků a vydat se na průzkum, to byl úkol pro první skupinu profesionálních hasičů. Ti také nedaleko od bazénu našli ležící osobu, pro níž povolali další dva hasiče ve speciálních oblecích s nosítky. Po nutné dekontaminaci zraněné osoby by byla za skutečných okolností převezena sanitkou do nemocnice.

Hasiči dále pokračovali ve skrápění okolních prostorů, v budově našli také tlakovou lahev, kterou z bazénu vynesli a ochladili v nedaleké, vodou naplněné, popelnici.

Z bazénu byl v závěru cvičení vyveden i plavčík, který se už jako jediný v budově nacházel – dle jeho slov „hlídal technologie". Ani jemu se nutná dekontaminace, stejně jako zasahujícím hasičům, nevyhnula.

Že cvičení jsou potřebná ukazuje například situace z července roku 2004, kdy k úniku chlóru došlo ve varnsdorfském bazénu doopravdy. Z poškozeného ventilu tlakové lahve došlo k malému úniku látky, i tak ale zásah trval dva dny.

-miw-