Prohlédnout si mohli také výsledky dalších pokusů, starobylými postupy vyrobenou potaš, smolu, dehet či šindele. Děti měly příležitost vyzkoušet si další dovednosti dávných předků, například lukostřelbu, řezání pilou „kaprovkou", nebo práci s keramikou.
„Výroba dřevěného uhlí a dalších produktů lesních řemesel neoddělitelně patří ke kulturní historii dnešního národního parku," říká Pavel Benda, ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko a dodává: „Po šedesátileté přestávce se vypálené uhlí může právem pyšnit čestným titulem ryze regionálního produktu, použité dřevo pocházelo ze zdejších smrkových monokultur, které postupně převádíme na přírodně blízké lesy."
Dřevěné uhlí od Dolského mlýna vyrobené v rámci pokusu zaměřeného na ověření starobylého výrobního postupu tak doplnilo řadu zajímavých produktů nesoucích přeshraniční značku Českosaské Švýcarsko – regionální produkt. Ta je pro návštěvníky regionu garancí místního původu produktů, služeb a suvenýrů. Značka přispívá také k posilování regionální identity i turistické atraktivity Českosaského Švýcarska.
Tomáš Salov