Jedna taková kontrola je překvapila ve čtvrtek odpoledne ve Žlebu na Děčínsku. Za pití alkoholu před jízdou jim hrozí pokuta až 50 tisíc korun.

Cyklisty tu kontrolovali policisté s Janem Pechoutem, koordinátorem Bezpečnosti silničního provozu (BESIP) Ministerstva dopravy ČR.

Městská policie v terénu, ilustrační foto.
Ke strážníkům budou moci lidé již od osmnácti let, zbraň ale nosit nebudou

„Ve Žlebu už jsme prováděli kontrolu asi dvakrát nebo třikrát, ale byli jsme například i v Malém Březně či v Olšinkách na Ústecku. Tam, kde je nejvíc cyklistů, tedy hlavně po Labské stezce,“ řekl Jan Pechout.

Prý už několikrát zažil, že se cyklisté před jízdou napili něčeho ostřejšího. Jeden z nich měl dokonce v krvi víc než promile alkoholu.

JAKO ŘIDIČI MOTORKY ČI AUTOMOBILU

Cyklista, který by měl v dechu alkohol, se pak potýká s podobnými následky jako řidič auta nebo motorky s tím rozdílem, že nedostane zákaz řízení. Jízda pod vlivem alkoholu mu navíc může způsobit nemalé problémy, a to obzvlášť v případě dopravní nehody, kterou by mohl způsobit. I přesto někteří cyklisté riskují.

Na Labské stezce ve Žlebu ale cyklisté byli většinou vzorní. Nejčastějšími prohřešky cyklistů bylo, že neměli na kole osvětlení či alespoň reflexní prvky.

MUSÍ MÍT REFLEXNÍ VESTU NEBO PÁSKU

„A to musím svítit i ve dne?“ ptal se překvapeně jeden z náhodně zastavených mužů projíždějících na kole.

Policisté mu vysvětlili, že svítit není ve dne nutné, je však potřeba vybavení mít s sebou kvůli případné zhoršené viditelnosti. Svítit ve večerních hodinách je pak cyklista povinen.

Cirkus Arlet.
Odpůrci cirkusů se sejdou v Děčíně

Kontrolovaní cyklisté pak od policie dostali reflexní pásky a letáčky, kde si mohli přečíst, jakou výbavu je vhodné mít s sebou, nebo že by neměli podceňovat ani kontrolu kola před jízdou, aby neohrozili sebe ani své okolí.

Policie preventivně kontroluje cyklisty nejen u cyklostezek, ale také na silnicích. Tam bývají často překvapeni, že se silniční kontrola týká i jich. Stejně tak jako řidiči aut jsou ale cyklisté součástí silničního provozu. I pro ně tak pravidla včetně dopravního značení a semaforů platí.