„Slyšeli jsme zvuk podobný tomu, jako když se sesune sníh ze střechy. Podíval jsem se z okna a všiml si, že část plotu chybí,“ líčí student Richard Mysliveček. Venku spolu s kamarádem Ondřejem Ludvíkem zjistili, že se více než 30metrový kus opěrné zdi utrhl. Kusy zeminy nikoho nezranily, ani nespadly na přilehlou silnici. 

 „Asi po dvou hodinách nám řekli, že se musíme vystěhovat s tím, že ráno přijde statik a zhodnotí situaci. Spali jsme v hotelu Pošta,“ podotýká další ze studentů ČVUT Ondřej Ludvík. 

RADEK PORCAL se stal Nejúspěšnějším sportovcem Děčínska za rok 2018.
FOTO, VIDEO: Nejúspěšnějším sportovcem Děčínska je Radek Porcal

Na místo v sobotu ráno vyrazil statik i správce budovy. Ulice U Plovárny zůstala do 10. hodiny uzavřená. „Samotnou sýpku sesuv nezasáhl, budova je v pořádku. Po prohlídce statika bylo možné ulici opět otevřít," uvedl správce vysokoškolské koleje Jan Mejtřík. Za policejní páskou tak zůstává jen bezprostřední okolí sesuvu. 

KDO ZA TO MŮŽE?

Selhání firmy, ale možné jen vliv počasí. Podle primátora Děčína Jaroslava Hroudy zatím není zřejmé, co je příčinou masivního zřícení. „Zřejmě došlo k poddimenzování stavby. Ale opravdu nechci nikoho vinit, může to být také vlivem počasí. Navíc celá stavba tady stojí pár set let a příroda si s námi občas pohraje. Podstatné je, že se nikomu nic nestalo,“ uvedl Hrouda.

Evakuovaní lidé už jsou zpátky, podle posouzení statika jim žádné nebezpečí nehrozí. „Na pondělí jsme svolali skupinu z odboru majetku, statika i firmu, která nám podobné havarijní akce zajišťuje. Společně vymyslíme, jak zrekonstruovat spadlou část a jak zabezpečit a prověřit i zbytek stávající opěrné stěny, abychom stihli slavnostně zahájit naši turistickou sezonu. Pokud se sesunula jedna část, riziko je i v dalších metrech na obě strany,“ myslí si primátor.  

Ilustrační foto.
Dělobuch utrhl chlapci prst. Našli ho za telefonní budkou

Zeď je relativně nová, zkolaudovaná byla v roce 2016. „Záruka na stavební práce je pět let, pokud by bylo pochybení ve stavební práci, pak budeme pochopitelně záruku uplatňovat,“ sdělil primátor.   Město na silnici přímo pod opěrnou zeď nainstaluje rovněž zátarasy, aby případný další sesuv neohrozil chodce či projíždějící auta. „Ulice zůstane průjezdná,“ podotkl primátor. 

ZEĎ SPADLA I POD VĚTRUŠÍ V ÚSTÍ

Vysokoškolská kolej, která nad zřícenou zdí stojí a do níž se evakuovaní lidé vrátili , nabízí 19 pokojů. Některé jsou rozdělené na buňky. Celkem má budova asi 100 lůžek. Cena za noc je od 300 do 350 korun. „Bydlí tady hlavně studenti a když máme kapacitu, tak rovněž hosté,“ podotkl vedoucí Zámecké sýpky Jan Mejstřík.

Sesuvy opěrných zdí nejsou v kraji ničím výjimečným. V roce 2007 se například sesunula opěrná zeď vyhlídkové terasy na ústeckém zámečku Větruše. Město muselo uzavřít terasu a omezit vstup na věž. Následné sanace stály desítky milionů korun. Spekulovalo se, že zeď nebyla dobře postaveno, geologové upozorňovali na podemletí vodou. Kvůli podezření z nedbalosti šetřila incident policie, nikoho ale nakonec neobvinila. 

Koza žije v lesích Českého Švýcarska mezi vlky.
Koza přežila mezi vlky pět měsíců