Velké vášně budí nově vybudovaný přístup na skalní hrad Falkenštejn. Jeho podoba ze zářících pozinkovaných profilů a roštů našla mnoho odpůrců. Podle správy parku ale konstrukce časem ztmavne.

Na skalní hrad Falkenštejn nechala správa národního parku postavit přístupová schodiště a vyhlídkovou plošinu letos v létě. Po jeho dokončení se ale stala terčem kritiky. „Je to jak pěst na oko a vůbec se to tam nehodí. Myslím, že to šlo udělat i daleko šetrněji k přírodě, a divím se, že takovou šaškárnu vedení národního parku povolilo. To už tam rovnou mohli postavit eskalátory pro lenochy,“ rozčilovala se například Petra Tomášková.

Nejvýraznější proměnou prochází okruh kolem jetřichovických skal.
FOTO: Vyhlídky v národním parku budou po opravě bezpečnější

„Když to napíšu slušně, tak je mi z toho fakt smutno. Někdo by měl za takovéto řešení dostat pár facek,“ přidal se Petr Kozák.

Podle správy národního parku je ale kritika předčasná. „Každý, kdo s pozinkovaným materiálem někdy pracoval, ví, že časem ztmavne a zešedne. Navíc konstrukce není vzhledem k terénu vidět z dálky,“ vysvětluje mluvčí Správy Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov s tím, že barevné nátěry v současné době správa parku neplánuje.

Drobné výhrady k novému zpřístupnění skalního hradu Falkenštejn má i starosta Jetřichovic, na jejichž území se nachází. „Vzhledově to sice momentálně úplně ideální není, ale to se stárnutím materiálu změní. Hlavně se však místo stalo mnohem bezpečnějším. Nahoře můžete pustit pětileté dítě bez obav, že spadne ze skály,“ uvedl starosta Marek Kny, který oceňuje také šetrnost, s jakou byla celá schodišťová konstrukce postavená.

BEZ VRTÁNÍ

Přestože se jedná o dlouhá schodiště a vyhlídkovou plošinu, k porušení skály nikde nedošlo. Všechny části ocelové konstrukce jsou o ni totiž jen zapřené. Mezi konstrukcí a skálou jsou navíc silné gumové podložky, které brání jejímu poškození.

„Kdo tu skálu ničí? Ničíme ji my, lidé. A není možné to tam zavřít a říct: my vás tam nepustíme. Vždy je to otázkou kompromisu, návštěvníci tam totiž vždy budou chodit,“ doplnil Marek Kny.

Vyhlídková věž Labská stráž prochází rekonstrukcí.
FOTO: Labská stráž prochází opravou. Výhledy budou bezpečnější

Při stavbě nových přístupových cest na Falkenštejn nešlo ale jen o ochranu samotné skály. Hrad je totiž kulturní památkou, která návštěvností trpěla. I tomu by nové lávky a vyhlídkové plošiny měly zabránit.

O stavbu podobné bezpečné cesty se správa národního parku snažila od roku 2009, povedlo se to až letos. Vyšla na sedm milionů korun a o dopravu ocelových částí konstrukce na vrchol hradu se postaral vrtulník.

„Celá konstrukce, až bude v budoucnu dožívat, je v podstatě beze stop odstranitelná. Současně chrání kulturní vrstvy na vrcholu hrádku pro případ budoucích archeologických průzkumů,“ uvedl ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko Pavel Benda.

Na Pastevním vrchu v Růžové vyroste nová vyhlídková věž.
V Růžové roste vyhlídková věž, stavbu podpořila sbírka