Již několik dní se plody, které loni získaly prestižní ocenění regionální potravina, postupně zbarvují do červena. Po jejich utržení okamžitě míří na stánky.

„Zatím sbíráme rané odrůdy. Hlavní sezona začne později," vysvětluje Stanislav Štrympl starší, který jahody pěstuje již 46 let. Za den sběračky v polích u Svádova sesbírají asi tunu jahod. Až bude hlavní sezona, bude jich mnohem více, zhruba čtyřnásobek.

„Některé jahody letos pomrzly. Ale úroda vypadá dobrá a kvalitní," dodal Štrympl. Pole bylo ve čtvrtek po deštích mokré. Sběračkám, z nichž mnohé pocházejí z Ukrajiny, to ale nevadilo.

„Celou bedničku zvládnu za čtvrt hodiny," svěřila se jedna z nich. Jahody ze Svádova se podle jejich pěstitelů nedají srovnávat s těmi, které koupíte v supermarketu. „Sbíráme je zralé a nejlepší je sníst je během několika hodin. Takové v supermarketu nenajdete," dodal Štrympl.