Na téměř čtyři měsíce se budou muset lidé v Benešově od příštího týdne obejít bez jednoho ze dvou silničních mostů přes Ploučnici. Byl v natolik špatném stavu, že se jej radnice rozhodla zbořit a postavit místo něj nový. Během stavby budou moci chodci využívat provizorní lávku přes řeku.

Do mostu v Sokolovské ulici se pravidelně „opírají“ povodně. Ty poslední před několika lety na Bystré, která se vlévá do Ploučnice jen asi třicet metrů od mostu, byly poslední kapkou.

„Před více než třemi lety jsme museli omezit jeho nosnost tak, že na něj mohla jen auta do tří a půl tuny. Což vytváří řadu problémů,“ řekl benešovský starosta Filip Ušák. Potíže tak mají například při otáčení linkové autobusy, které musí kličkovat úzkými uličkami historické části Benešova.

Ukliďme Česko na Děčínsku ještě neskončilo, pokračuje i v květnu.
KRÁTCE: Co se děje na Děčínsku? Přečtěte si stručný přehled

Radikální opravu bude platit Benešov ze svého rozpočtu, vyjít by měla na 11 až 12 milionů korun. „Budeme ještě jednat s krajem, zda nám na opravu nepřispěje. Jaký bude konečný účet za rekonstrukci, bude jasné až tehdy, kdy sneseme stávající most a uvidíme, v jakém stavu jsou pilíře,“ zmínil Ušák. Pokud by nebylo možné využít stávající pilíře, náklady by značně stouply.

Most, který má poškozené pilíře i boční uchycení, nevyužívají jen řidiči jedoucí z Benešova nebo od Dolních Habartic na Českou Lípu, ale také chodci. Za mostem je totiž vlakové nádraží, ze kterého denně jezdí okolo tisícovky lidí.

„Přes tenhle most jsem na nádraží za chvilku. Pokud bych muset jít přes druhý most, bylo by to pro mne dvacet minut navíc,“ řekl starší muž pozorující stavbu provizorní lávky pro pěší, která vyrostla v těsném sousedství opravovaného mostu. Nesmí na ni vjet cyklisté ani motocykly.

Čarodějnice v Rumburku.
OBRAZEM: O filipojakubské noci hořely ohně na celém Děčínsku

Jen samotná stavba provizorní lávky, která na Ploučnici vyrostla o víkendu, spolkne z celkového rozpočtu na opravu mostu půl druhého milionu korun.

„Je to jediné vhodné místo, kde je možné lávku postavit. Shodou okolností je to nejširší místo na Ploučnici v Benešově, a tak má lávka 60 metrů,“ upřesnil starosta Ušák. Nábřeží Ploučnice je totiž v Benešově z celé jedné strany lemováno domy, které stojí přímo na břehu. Pouze v tomto místě je k řece přístup.

Samotná demolice starého mostu přes Ploučnici začne v následujících dnech. „Pokud vše půjde dobře, rádi bychom začali v pondělí 7. května,“ uvedl stavbyvedoucí Aleš Dáňa.

Hasičské cvičení u benešovského zámku.
FOTO: Hasiči krotili požár Zámku v Benešově, naštěstí jen cvičně