„Jezdím kolem Ovčího můstku denně do práce a z práce v různých časech a dělníky jsem tam viděla jen jednou… A každý den čekám, kdy se tam začne opravdu něco dít… a ono pořád nic… už dva týdny nic. Chtěla jsem tím poukázat na jednu zatím zbytečnou úplnou uzavírku, která ještě více komplikuje dopravu v již téměř neprůjezdném Děčíně," napsala na sociální síť facebook Kamila Bartáková, která na nečinnost upozornila.

Nadšení nejsou ani další lidé.

„Oni vám to radní přeci vysvětlí, jak to dobře naplánovali a jak to dobře koordinují," napsal do diskuze Roman Novák.

Mostek uzavřelo Ředitelství silnic a dálnic. To stavbu následně předalo stavební společnosti Porr.

Dopravní nehoda ve Varnsdorfu, úterý 21. března 2017 večer.
Silnice v Děčíně byly loni pro řidiče o něco bezpečnější

„Město s tím nemůže nic udělat. Stavba navíc není města, ale Ředitelství silnic a dálnic," uvedl náměstek děčínské primátorky Jiří Anděl s tím, že město pouze může prověřit, proč se na mostě nepracuje.

Zkusila to zjistit také naše redakce. Vedoucí stavby Michal Bela ve středu odpoledne ale nezvedal telefon a ani nereagoval na sms zprávu.

Přestože je mostek uzavřený, někteří řidiči ho nadále využívají a projíždí zákazem vjezdu. Redakce si na místě za čtvrt hodiny všimla pěti řidičů, kteří se rozhodli zkrátit si tudy cestu. Projet stavbou navíc není obtížné, průjezd totiž zatím žádné práce ani výkopy nekomplikují. Nebyli tu ani žádní dělníci.

Ovčí můstek v Děčíně je pro dopravu uzavřen, přesto se tu ve všední dny nepracuje.Zdroj: Deník / Vepřovská Jitka

Ředitelství silnic a dálnic, jehož rekonstrukce vyjde na necelých jedenáct milionů korun bez daně, uzavřelo mostek na začátku května. Řidiči musí s dopravním omezením počítat na dalších šest měsíců.

„Doprava bude vedena po Teplické ulici a dále po objízdných trasách Vilsnické spojky. Pivovarská ulice bude přístupná z Revolučního náměstí. Při plánování objízdných tras Vilsnické spojky odborníci pracovali i s touto dlouhodobě plánovanou akcí," popsala před stavbou objízdné trasy mluvčí děčínského magistrátu Markéta Lakomá.

Pro magistrát bylo ale uzavření mostku překvapením. Přestože se o jarním termínu zahájení opravy mluvilo již delší dobu, přesné datum uzavření mostku se radnice dozvěděla od ŘSD jen několik dnů před uzavřením mostku.

Instalace chytré zastávky v Děčíně na Tyršově ulici.
FOTO, VIDEO: Děčín má chytrou zastávku, na cestující umí i mluvit

O rekonstrukci mostku přes Jílovský potok se mluví již řadu let. Je ve velmi špatném stavu, zatékající voda poškodila i jeho konstrukci. ŘSD navíc počítá s úplnou proměnou nedaleké křižovatky s Teplickou ulicí.

Uzavření mostku ale zasáhlo do dopravy v Děčíně. Na začátku tohoto roku začalo ŘSD s výstavbou více než třicet let slibované Vilsnické spojky. Její výstavba uzavřela podjezd Pětimostí, kterým míří auta z Nového mostu na Teplice a k dálnici D8.

To si vyžádalo řadu objížděk, řidiči tak nyní musí počítat s obtížným průjezdem skrz Děčín především v dopravních špičkách, kdy se ve městě tvoří dlouhé, pomalu jedoucí kolony.