Místo na dovolenou k moři vyrazila parta nadšenců stejně jako každý rok do lesů nedaleko Všemil.  Tam již řadu let opravuje několik bunkrů lehkého předválečného opevnění,  ve druhé polovině července zde pravidelně pořádá výstavu vojenské techniky, výzbroje 
a výstroje.

Turisty jdoucí lesem ve stráni nad Všemily okolo starého hřbitova může zaskočit replika předválečného děla na lesní cestě.

Nejedná se o zbraň, která by v lesích zůstala od dob druhé světové války, ale o lákadlo 
k muzeu lehkého opevnění 
a na právě probíhající výstavu vojenské techniky u jednoho z téměř osmi desítek takzvaných řopíků, tedy lehkých bunkrů.

„Máme tady takový tábor, ve kterém lidem ukazujeme nejrůznější vojenskou techniku. Máme tu ruská auta GAZ, která využívala československá armáda, tady je východoněmecká Munga, to je rok výroby 1968," ukazuje Jan Svoboda starší na auta zaparkovaná nad bunkrem.  Jen 
o kousek vedle stojí ruská motorka Dněpr se sajdkárou, je přemalovaná do německých barev.

Výstava totiž nepřibližuje jen předválečnou dobu, ale vojenskou historii obecně.  Na zemi u jedné z figurín tak leží replika legendárního panzerfaustu, na stolech před vojenským hangárem je pak řada legendárních i méně známých ručních zbraní.

„Tady je kopie MG čtyřicítky. Je to už tedy jugoslávská pistole, ale naprosto totožná 
s originálem," ukazuje na pistole ležící na stole uprostřed tábora Svoboda. O kousek vedle je pak legendární walterovka nebo samopaly, které zná většina mužů z vojny.

Ve vojenském muzeu nesmí chybět ani vojenské uniformy. Na figurínách jsou jak německé, tak i československé stejnokroje. I samotní průvodci jsou oblečeni ve vojenských maskáčích.

„Člověk byl vždycky tak nějak na tu armádu, já už to dělám pomalu dvacet let, co se to uvolnilo po roce 89. Začal jsem postupně sbírat věci související s vojenstvím. Začal jsem gazem, pak jsem si vzpomněl, že bychom mohli udělat opevnění, tak jsme začali shánět vybavení," popisuje začátky své sběratelské vášně Jan Svoboda starší z děčínského Klubu vojenské historie.

Celá výstava je rozmístěna kolem jednoho z bunkrů, který je součástí naučné stezky
o lehkém opevnění. Opravených je z téměř osmi desítek bunkrů v okolí Všemil pět, do stezky jich je zahrnutých devět. Některé z nich má například Klub vojenské historie Praha.

„Než půjdeme dovnitř, tak musím nahodit elektrocentrálu, jinak tam nic neuvidíme," říká Jan Svoboda mladší. Přímo k bunkrům totiž nevedou elektrické dráty, ty končí dole ve vesnici.

Po průchodu nízkými dvířky čeká na návštěvníky kompletně vyzbrojený bunkr lehkého opevnění. Nechybí střelné zbraně, součástky výstroje i výzbroje vojáka. Funkční je také ventilátor, bez kterého není možné v podobném bunkru přežít. Současně v něm totiž mělo být sedm vojáků.

Prohlídka bunkru ale není příliš vhodná pro lidi, kteří nemají rádi stísněné prostory. Nejužším místem totiž dospělý člověk musí procházet mírně bokem.

Výstava je ve Všemilech otevřená až do 26. července. Ale i po zbytek roku je možné bunkry navštívit, většinou 
o víkendech, případně se s vojenskými historiky domluvit telefonicky.

Podobný bunkr bude otevřen veřejnosti také přímo
v Děčíně. Od 2. srpna bude přístupný řopík na břehu Labe na Starém Městě.