Emil Horváth založil společně s dalšími dvěma členy spolek Májovka v děčínských Boleticích přibližně před třemi lety. Nabízí pro děti zájmové kroužky, jako taneční kroužek, kroužek ping-pongu či výtvarný kroužek, ale i vzdělávání formou her či soustředění. Do kroužků denně dochází i sedmnáct a více dětí, ale vítáni jsou i dospělí.

„Snažíme se ukázat dětem, že volný čas se dá trávit i jinak než poflakováním po sídlišti, a zároveň se je snažíme poučit o různých tématech, rozvíjíme jim slovní zásobu formou her a učíme je slušně komunikovat s lidmi," popisuje Emil Horváth s tím, že většina dětí pochází z problematických rodin, pokud jde o užívání drog v rodině či gemblerství, a tak se snaží, aby se děti daly v budoucnu jiným směrem a měly jiné cíle a také vzdělání.

V parku ve Varnsdorfu vzniklo pietní místo na místě, kde mladík zemřel.
FOTO: Varnsdorf se halí do smutku. Zemřel Dominik kvůli dívce?

„Náš záměr je ten, aby si děti v budoucnu dokázaly najít a udržet zaměstnání. Nepovede se nasměrovat hodně dětí, ale když se nám to povede alespoň u několika z nich, tak je to veliká výhra," říká Horváth.

Spolek funguje i bez finanční podpory, která mu ale chybí. V kroužku Sluníčko by se například hodily různé novější knížky pro děti předškolního věku, ve výtvarném kroužku zase rychle dochází veškerý materiál k tvoření. Do dětské herny by rádi dětem pořídili nejrůznější hry, které rozvíjejí logické myšlení, představivost či hodnotu peněz.

Pro děti, které docházejí do tanečního kroužku, finance scházejí na kostýmy, zrcadla, ale i pronájem tělocvičny. Zájem je ale také o kroužek vaření, který se zatím nepodařilo zrealizovat. Děti by vařit chtěly, cvičná kuchyň zde ale chybí.

„Byli bychom moc rádi, kdyby nám mohl někdo pomoci udržet Májovku v provozu, protože děti, které k nám chodí, stojí za to, aby se jim alespoň takto zlepšil průběh jejich dětství," uzavírá Horváth.

Strážník Městské policie Děčín kontroluje platnost parkovacích karet.
Pro a proti: Farmářské trhy v Děčíně s botičkou