Bezručova ulice, Prokopa Holého nebo Palackého ulice. Tady všude v posledních měsících kvůli stavebním pracím dočasně zmizela řada stání pro auta. „Když jsem chtěla dopoledne zaparkovat, kroužila jsem půl hodiny okolo Podmokel, než jsem našla poslední místo za nádražím,“ popsala svou páteční zkušenost mladá řidička z Děčína.

Na dva týdny

Parkování v Podmoklech je v poslední době komplikované, tento týden se ale situace ještě výrazně zhoršila. Radnice totiž na 15 dnů pronajala parkoviště u železničního mostu, které je největší městskou plochou v Podmoklech určenou na odstavování aut. V pracovní dny bývá zpravidla téměř celé plné. Využívají ho totiž nejen lidé, kteří jedou přímo do Podmokel, ale i ti, kteří bydlí na okraji města nebo v okolních obcích a z Děčína pokračují dále vlakem. „Moc by mě zajímalo, který umělec vymyslel, že se největší parkovací plocha v Podmoklech a současně ta na druhé straně u knihovny pronajmou komediantům. Parkovací kapacity v Děčíně jsou dlouhodobě tragické a teď to radní takhle vylepší,“ napsala Alice Š. na sociálních sítích, kde se parkoviště obsazené kolotočáři stalo hojně diskutovaným tématem. Řada diskutujících se však přiklonila na druhou stranu a v kolotočích na parkovišti problém nevidí.

Nehoda. Ilustrační foto.
Auto u Jiřetína skončilo po letu vzduchem a kotrmelcích ve stromu

„Toto je tradiční místo, kde kolotoče v minulosti už několikrát byly,“ uvedl mluvčí děčínské radnice Luděk Stínil.

Kolotoče vnímá magistrát jako doplněk k městským slavnostem, které začaly v pátek večer.

Zábor veřejného prostranství povolil děčínský silniční správní úřad, nikoli politické vedení města. Kolotočáři si od města pronajali více než dva tisíce metrů čtverečních, za které zaplatí částku lehce přesahující 35 tisíc korun. Za každý den a metr totiž platí podle městské vyhlášky pouhou korunu.

Podle magistrátního mluvčího Luďka Stínila nájemce podal oznámení o záboru veřejného prostranství přesně v souladu s městskou vyhláškou a město nemělo zákonný důvod jej odmítnout.

Další stání ukousli dřevosochaři

Řidiči mohou využít jiná velká parkoviště, která jsou od středu Podmokel přibližně stejně daleko, tedy okolo 400 metrů. Ta jsou ale všechna v soukromých rukách, patří k obchodům a k obchodním domům, které je postavily pro své klienty. Ti ale mnohdy místo nenajdou. Například parkoviště u supermarketu Lidl bylo v pátek dopoledne beznadějně plné. Podobná situace byla i na dalších parkovištích v Podmoklech.

České Švýcarsko. Ilustrační foto.
V národním parku chystají další brigády dobrovolníků

Během prvního víkendu slavností bylo navíc kromě dvou parkovišť u Labe uzavřené i to u bývalé polikliniky, které zabrali dřevosochaři. Turistům mířícím do Děčína například na začínající slavnosti autem se tak značně snížila možnost svůj vůz odstavit. Všechna tři parkoviště dohromady totiž mají několik stovek parkovacích míst.