Na mnoha místech Děčínska si v těchto dnech připomněli lidé a pamětníci 67. výročí konce druhé světové války. Oslavy vyvrcholily v úterý pietním shromážděním v Rabštejně, který býval za války pobočkou koncentračního tábora.

Jako první si ale připomněli osvobození Československa spojeneckými vojsky v pátek ve Varnsdorfu, kde oslavy uspořádal Okresní výbor Českého svazu bojovníků za svobodu Varnsdorf a varnsdorfský městský úřad.

Kromě představitelů svazu bojovníků za svobodu vystoupil také starosta Martin Louka.

„Se situací ve Varnsdorfu a okolí v období druhé světové války a historií čtyřech varnsdorfských pietních míst seznámil přítomné místopředseda svazu Jiří Sucharda. Zdůraznil, že v bývalých Sudetech došlo k prvním válečným projevům a byl to právě Varnsdorf, který 22. září 1939 měl své první padlé," přiblížila mluvčí varnsdorfského úřadu Romana Macová.

Po položení květin k památníku obětí fašismu se shromáždění vydali položit květiny na další pietní místa.

V Děčíně se konalo tradiční shromáždění u příležitosti osvobození republiky na pietním místě u hřbitova na Folknářích, kde se sešli vojáci, sokolové nebo zástupci děčínského magistrátu. Pietního aktu se zúčastnilo několik desítek lidí.
Před zapomněním na válečné utrpení varoval poslanec Jaroslav Foldyna.

„Nesmíme nikdy zapomenout na to, kdo druhou světovou válku rozpoutal. Je nutné také vidět, že válka vzešla z krize, která vynesla Adolfa Hitlera k moci," řekl před položením věnců k památníků padlých vojáků.

Další tradiční vzpomínkovou akcí je shromáždění v bývalém koncentrační táboře v Rabštejně u České Kamenice, kde byla za války i podzemní továrna.

Během vzpomínkové akce byla zpřístupněna také podzemní továrna, která se pro řadu válečných vězňů z několika zemí stala černou můrou.

Zřejmě posledním shromážděním připomínajícím  67. výročí konce druhé světové války je středeční pietní akt v Rumburku, kterého se zúčastní také zástupci polských organizací. Polská 2. armáda měla totiž značný podíl na osvobození velké části Děčínska.