Desítky tun pískovce musí v příštích dvou týdnech odtěžit lezci na Pastýřské stěně v Děčíně. Jeden z jejích skalních bloků začal hrozit zřícením. Kvůli nebezpečí pádu více než 70 metrů krychlových skály nechala radnice vyklidit dva domy.

Nejdříve sanační firma musela postavit pod Pastýřskou pomocný pracovní plot. „Ten slouží k tomu, aby zadržel části skály, které by se uvolnily před její demolicí,“ popsal začátek sanačních prací na nebezpečném skalním bloku Jiří Čižmar ze společnosti AZ Sanace, která má odstranění nebezpečného skalního bloku na starosti.

Uvolněný skalní masiv v Teplické ulici v Děčíně.
FOTO: Nebezpečná skála vyhnala v širším centru Děčína 20 lidí z domů

Ale ani po postavení plotu se dělníci nemohou pustit do odstranění části skály, která může mít až 200 tun. Než se do ní sbíječky zakousnou, bude nutné ji svázat ocelovými lany. To zabrání tomu, aby se do údolí nesvalil žádný větší kámen.

„Teprve poté budeme moci nastoupit na samotný skalní blok a začít jej pomalu odloupávat,“ přiblížil další postup Čižmar.

Přestože by dělníci měli z Pastýřské stěny odstranit přibližně 74 metry krychlové, odvezou pryč výrazně méně. Podle Jiřího Čižmara se nejedná o nijak velkou skálu.

„Součástí bariéry je vybudování bariéry proti dalším pádům u paty stěny. Na to by mělo jít podle projektu 60 kubíků. Ale může to být padesát nebo i sto,“ nastínil využití velkého množství odtěženého pískovce Čižmar s tím, že na vrchol stěny dopravy jen malou část, zbývající spustí dolu.

Bývalý starosta Rumburku Jaroslav Trégr (vlevo) si může oddechnout. Soudní řízení proti němu bylo kvůli promlčení zastaveno.
KRÁTCE: Co se děje na Děčínsku? Přečtěte si stručný přehled

„Sanační firma by měla být hotová do dvou týdnů,“ uvedla již minulý týden děčínská primátorka Marie Blažková.

Práce by mohlo prodloužit buď špatné počasí, tedy sněžení nebo déšť, nebo nenadále pohyby skály.

Větší problémy s velkým skalním blokem, který je dlouhodobě monitorovaný, nastaly v závěru minulého pracovního týdne po několika dnech teplotních výkyvů.

Tehdy radnice získala informace o neobvykle velkém pohybu skály a krizový štáb rozhodl o evakuaci dvou desítek lidí bydlících v domech pod svahem. Zároveň to také urychlilo sanační práce, na které radnice již měla projekt a začít původně měly letos v létě.

Ocelová lávka přes východní nádraží šla k zemi
FOTO, VIDEO: Ocelová lávka přes východní nádraží je minulostí