Restaurace, společenský sál a výstava o Jetřichovicku. To vše plánují Jetřichovice zřídit v bývalém hotelu Praha, který roky chátral. Před dvěma lety jej obec koupila a pustila se do oprav.

„Bylo to tady dlouhé roky prázdné a vybydlené. Několik let tu nebylo vůbec nic, předtím to fungovalo tak na dvacet procent,“ přibližuje stav bývalého hotelu v době jeho koupě starosta Jetřichovic Marek Kny.

Obec nechala opravit sál asi pro stovku lidí a restauraci, pro kterou nyní Jetřichovice hledají provozovatele. Restauraci i vstupní halu budou zdobit obrazy od Iva Švejnohy. Na jednom z nich bude například budova hotelu ještě s původním názvem Hotel Worm, podle jména dřívějších majitelů, rodiny Wormových. Na Prahu jej majitelé přejmenovali až později. Podle starosty získal dům tento název podle autobusové linky ze Zadních Jetřichovic do Prahy, která stavěla přímo před hotelem.

Lidé se neostýchají vodním ptákům nabídnout obložené chlebíčky nebo plesnivé pečivo.
FOTO: Lidé si po Vánocích pletou zvěř s popelnicí na bioodpad

„Budou tam nejstarší rodiny, které tu bydlely. Takže Kny, Michel, Worm nebo Fiedler. Na obraze budou skuteční lidé z poloviny 30. let, kdy spolu ještě bez problémů Češi a Němci mluvili a zašli spolu na pivo,“ popisuje Kny obraz, který bude viset nad stolem štamgastů.

Živo ale bude také v prvním patře jedné z nejvýraznějších budov v Jetřichovicích. Obec v něm plánuje vybudovat expozici věnující se regionu, jejíž součástí budou i trojrozměrné exponáty, například zjednodušená podoba turisty vyhledávaného Dolského mlýnu.

Jetřichovice za koupi a opravu bývalého hotelu zaplatily přibližně šest milionů. Tedy téměř jejich celoroční rozpočet. Úvěr si ale na takovou investici brát nemusely. „Prodali jsme areál školy v přírodě, který nám k užitku nebyl. A utržené peníze jsme všechny investovali do hotelu Praha, tedy k užitku všem,“ doplňuje Kny.

Lidé začnou brzy vyhazovat vánoční stromky. V Rumburku mají více možností, jak se jich zbavit. Více čtěte v našem přehledu.
KRÁTCE: Co se děje na Děčínsku? Přečtěte si stručný přehled