Redakce Děčínského deníku proto provedla pomocí leteckých snímků srovnání několika různých míst na Děčínsku. Využity jsou snímky 
z let 2002 a 2003 – a poté fotografie těch samých lokalit ze současnosti.

Velkou proměnou prošla širší centra všech velkých měst na Děčínsku a Šluknovsku. Je tedy na co se dívat, co porovnávat a na co vzpomínat.

Nejnovější letecké mapy České republiky spustil server Mapy.cz na sklonku ledna. Ortofoto je složené z více než 96 tisíců snímků České republiky pořízených v posledních dvou letech. To, že tvorba letecké mapy není úplně nejrychlejší a nejjednodušší proces, potvrzuje i Petr Hofman, specialista Mapy.cz.

„Nejprve se připravuje plán letu. Určí se, jak vysoko letadla poletí, jak daleko od sebe budou letové řady, s jakou hustotou se pořídí snímky 
a území se rozdělí na bloky," popisuje Hofman.

Poté se počká na příhodné počasí, což může trvat i několik týdnů. Letecké snímkování totiž vyžaduje nebe bez mraků. Jakmile letadla vyletí, křižují nad konkrétním blokem a v pravidelných rozestupech pořizují snímky. Přičemž pro každý snímek zaznamenávají polohu a naklonění kamery, ze které se vypočítá poloha snímku na zemi.

Ostrý pohled z letadla, který pokrývá 82 710 kilometrů čtverečních České republiky, zabírá po zpracování 2,1 terabajtu obrazových dat.

ZIMNÍ STADION. K nepoznání se změnil zimní stadion ve Varnsdorfu. Na snímcích zveřejněných v roce 2003 je vidět nekryté kluziště, poslední svého druhu v okrese Děčín. Před několika lety se proto ve Varnsdorfu rozhodli pro razantní přestavbu a nechali postavit zastřešení. Nově se na zimáku ve Varnsdorfu začala hrát soutěž dospělých, slouží ale především mládeži.

Varnsdorf, zimní stadion 2003.

Varnsdorf, zimní stadion 2016.

KOTLINA. Modernizací prošel také fotbalový stadion ve Varnsdorfu. I na leteckých snímcích je patrné, že škvárovou běžeckou dráhu nahradil moderní tartan. Lepších podmínek se dočkali také diváci sledující zápasy druholigových fotbalistů. Ti pak mají modernější podmínky pro trénink.

Varnsdorf Kotlina 2003.

Varnsdorf Kotlina 2016.

VARNSDORF. Také největší město Šluknovského výběžku prošlo velmi výraznou změnou. V centru města totiž vyrostl nový hypermarket. Poměrně kontroverzní stavbou bylo zastřešení zimního stadionu, ve Varnsdorfu byl totiž jeden z posledních funkčních nezastřešených zimních stadionů na severu Čech. Ve skutečnosti se ale jednalo prakticky o stavbu nového zimního stadionu, náklady na jeho stavbu se staly předmětem velmi vášnivých debat.

Centrum Varnsdorfu 2003.

Centrum Varnsdorfu 2016.

PIVOVAR. Na přelomu století panovaly o osud historického pivovaru v Děčíně obavy. Pivo se v něm již několik let nevařilo, staré budovy postupně chátraly a o možném využití rozsáhlého areálu se teprve diskutovalo. V roce 2014 ale začal žít pivovar novým životem. Prošel rozsáhlou a nákladnou přestavbou v moderní nákupní a společenské centrum. Jeho přestavbu přitom i kvůli zachování řady historických budov a prvků ocenili také památkáři.

Děčín, Centrum Pivovar 2003.

Děčín, Centrum Pivovar 2016.

JETŘICHOVICKO. Lesní požáry jsou velkým zásahem do přírody patrným ještě dlouhé roky. Jedním z takových míst jsou i lesy nedaleko Jetřichovic. Letos je to přesně deset let, co zde vypukl jeden z největších požárů v historii Děčínska. Oheň řádil v těžko přístupném terénu týden a zničil na sedmnáct hektarů lesa. Jeho následky jsou vidět i na leteckých snímcích. Správa národního parku do obnovy lesa v dalších letech nezasahovala. Ze spáleniště se tak stala jedna velká laboratoř, ve které správa zkoumala, jak se les dokáže s následky podobné katastrofy sám vyrovnat.

Jetřichovice, Mariina vyhlídka před požárem 2003.

Jetřichovice, Mariina vyhlídka dnes 2016.

MARIÁNSKÁ LOUKA. V létě roku 2002 patřila Mariánská louka pod děčínským zámkem ještě plavcům a lidem slunícím se na koupališti. Srpnové povodně ale koupaliště definitivně smetly. Škody byly tak vysoké, že se Děčín, i přes výsledky ankety podporující obnovu koupaliště, rozhodl koupaliště již neobnovit. Zvolil variantu obnovy zámeckého parku, který v těchto místech v minulosti býval. Díky dotacím z Evropské unie tak Děčín získal nedaleko centra příjemnou oddychovou zónu.

Děčín - Mariánská louka 2002.

Děčín - Mariánská louka 2016.

MALŠOVICE. Stavba satelitních městeček nebo vesniček se nevyhnula ani Děčínsku, jak je dobře vidět na snímcích Malšovic, malé obce na jižním okraji Děčína. Na snímku z roku 2003 je vidět ulice vedoucí mezi loukami připravená na budoucí zástavbu. Na letecké fotografii, kterou portál Mapy.cz uveřejnil letos, je již ulice plná života, všechny pozemky jsou již zastavěné. Podobná situace je také například v Ludvíkovicích, kde u výpadovky na Liberec vzniká malé satelitní městečko.

Malšovice 2003.

Malšovice 2016.

KŘINICKÉ NÁMĚSTÍ. Křinické náměstí v Krásné Lípě prošlo v posledních letech bouřlivou proměnou ve svěží veřejný prostor. Obecně prospěšná společnost České Švýcarsko zde postavila Dům Českého Švýcarska, soukromý investor s pomocí dotací pak hotelový komplex. Město nechalo obnovit malý rybníček za hotelovým komplexem, vznikl také nový autobusový terminál. Do malého města na okraji národního parku nateklo během 20 let přes 800 milionů korun na dotacích. A právě na Křinickém náměstí, které prošlo celkovou obnovou, je to na první pohled nejvíce patrné.

Krásná Lípa - Křinické náměstí 2003.

Krásná Lípa - Křinické náměstí 2016.

ČESKÁ KAMENICE. Průjezd Českou Kamenicí vypadal v roce 2003 zcela jinak než dnes. Místo moderního kruhového objezdu průjezd úzkou uličkou a přes prudkou zatáčku na Děčín nebo na Chřibskou. To je dnes již minulostí. Několik domů padlo, vyrostl zde supermarket a řidiči mají pohodlnější výjezd z města.

Centrum Česká Kamenice 2003.

Centrum Česká Kamenice 2016.

BENTELER. V roce 2003 bylo v polích na jižním okraji Rumburka jen odpočívadlo pro kamiony, rumburský hraniční přechod byl totiž v okrese Děčín jediný, který mohla využívat i těžká nákladní auta. V následujících letech zde město Rumburk vybudovalo průmyslovou zónu, jejíž hlavní částí je firma Benteler, vyrábějící díly pro automobilový průmysl. V průběhu let se stala jedním z největších zaměstnavatelů v okrese Děčín. Dnes v ní má práci necelých tisíc lidí, platy v Benteleru výrazně přesahují průměrné platy v regionu.

Rumburk, louka kde bude továrna Benteler 2003.

Rumburk, továrna Benteler 2016.

KNIHOVNA. Kdysi velmi oblíbená restaurace Atlantik prošla po roce 1989 rukama několika vlastníků, až ji koupilo město. Dlouhé roky se uvažovalo o dalším využití této budovy, nakonec se vedení Děčína rozhodlo bývalou restauraci kvůli jejímu velmi špatnému technickému stavu zbourat a postavit na jejím místě novou městskou knihovnu. Ta vyšla na více než 160 milionů korun a vzbudila díky svým neotřelým tvarům hodně emocí. Na snímku jsou také patrné změny na Tyršově ulici či úpravy kolem nové cyklostezky.

Děčín, Areál Atlantik 2002.

Děčín, nová knihovna 2016.

ZANÁDRAŽÍ. Prostor za děčínským hlavním vlakovým nádražím se proměnil velmi výrazně. Vyrostla zde nová sportovní hala, fotbalový stadion konečně opět začal sloužit svému účelu. V jeho těsném sousedství vyrostl nový supermarket, jiný se naopak po ničivých povodních v roce 2002 proměnil v autoservis. Na místě bývalého poplužního dvora, který využívala jedna ze sousedících továren, vyrostlo další nákupní centrum. Jako jediné jej ale postavil přímo děčínský podnikatel.

Děčín, nákupní zóna u Tesca 2003.

Děčín, nákupní zóna u Tesca 2016.