„Doufám, že bude stěna uzavřená pro veřejnost. Abychom nenabrali nějakého normálního lezce," říkal s úsměvem kapitán vrtulníku krátce před tím, než se poprvé vydal k Pastýřské stěně, na které již byla zavěšena více než desítka figurantů v oranžových kombinézách.

Ještě před tím ale prošli hasiči důkladným proškolením, jak se mají v blízkosti vrtulníku, případně 
při zavěšení na jeřábu, chovat. Instruktoři zdůrazňovali například to, že se k vrtulníku nesmí přistupovat od jeho zadní části.

Během krátké instruktáže na hřišti SK Děčín, kde našel středočeský policejní vrtulník svůj dočasný azyl, se také hasiči naučili nasedat během letu do vrtulníku. Při neopatrnosti by totiž mohl hrozit velmi vážný úraz.

„Dnešní cvičení je zaměřeno na záchranu osob 
z ferraty. Členové lezecké čety budou simulovat lezce, kteří z nějakého důvodu uvázli na ferratě," uvedl před začátkem cvičení velitel děčínské stanice hasičů Jiří Hykl.

Podobné cvičení hasiči absolvovali již několikrát, poprvé ale za přítomnosti policejního vrtulníku. Ten je výrazně větší než ten, který používají záchranáři z letecké záchranné služby v Ústí nad Labem. Proto bylo nutné během nasazení vrtulníku na Pastýřské stěně uzavřít Labské nábřeží pro chodce. Dopravy se omezení nedotklo.

„Buďte nekompromisní. Obzvláště u maminek s kočárky by mohl být problém, protože udržet takový kočárek pak není nic snadného," varoval ještě před samotným cvičením jeden z instruktorů.

Podobná omezení byla také přímo na vrcholu Pastýřské stěny, s dodržováním zákazu vstupu pomáhali také strážníci městské policie.

Že nejsou podobná cvičení zbytečná, dokazuje i událost ze srpna roku 2014. A to přesto, že ferraty jsou při dodržování všech pravidel velmi bezpečné. A právě nedodržování pravidel se stalo osudné jednomu z horolezců. Chtěl totiž ve stěně přejít z jedné cesty na druhou, což je zakázané.

Jenže při přelézání mu podjela noha, a protože nebyl v tu chvíli zajištěný k vodícímu ocelovému lanu, spadl ze čtyřicetimetrové výšky. Muž si při dopadu způsobil řadu zlomenin. Kromě jiného měl polámané i obě nohy. Do nemocnice jej musel přepravit vrtulník.

Ferrata na Pastýřské stěně je velmi oblíbeným cílem horolezců nejen z České republiky. Láká je lezení několika růz-ných obtížností, a především neopakovatelná atmosféra zdolávání více než stometrového skalního masivu uprostřed města. V tom je ferrata na Pastýřské stěně unikátní.