Smyslem výcviku bylo vyzkoušet si a naučit se zacházet s novou výzbrojí, kterou varnsdorfští dobrovolníci v závěru roku 2002 získali.

Pomyslný „republikový mentor záchrany osob z ledu" Hynek Černý nejprve prostřednictvím obrazovky počítače uvedl přítomné dobrovolné hasiče do principu záchrany osob a ve svém instruktážním videu představil nejčastější možnosti záchrany.

Členové dobrovolné jednotky se dále seznámili s 5 suchými obleky Agama Work (zasahující hasič zůstává „v suchu a teple" i při celkovém potopení do vody), které získali jako první část vybavení z projektu „Hasiči Varnsdorf, Rumburk, Großschönau, Seifhennersdorf – poskytování vzájemné pomoci, podpořeného z Programu na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko. Profesionální hasiči jim zase ukázali své vybavení, které se při zachraňování osob používá – jakým jsou například sekyrky, záchranné vesty nebo speciální bodáky pro lepší pohyb na ledě a přidali i osobní zkušenost z loňského výcviku.

Ještě na suchu se hasiči také dozvěděli, jak s dotyčnou topící se osobou efektivně manipulovat.

Po přesunu obou jednotek k rybníku Valčík ((Jáma) ve směru na Studánku) již nic nebránilo (ani počasí a husté sněžení při mínusových teplotách) zkoušení si teorie v praxi. Profesionální jednotka „připravila terén" a její příslušníci předvedli dobrovolným hasičům správný pohyb na ledě, včetně různých možností záchrany topící se osoby.

Na vlastní kůži si pak členové dobrovolné jednotky zkusili, jaké to je, probořit se ledem; každý ze zúčastněných si vyzkoušel vytáhnutí tonoucí osoby za pomoci kolegů s lanem či žebříku. Účinným způsobem může být třeba i hození lana, kterého se tonoucí zachytí a hasiči ho vytáhnou na břeh.

V závěru došlo také k seznámení s další novou pomůckou ve vybavení dobrovolných hasičů – deskou (sáněmi) Hansa Boardu. Jedná se o speciální záchranný prostředek určený přímo pro záchranu osob z vodní hladiny, který plave (unese až 300 kg) a jeho hrany jsou zaoblené, k člověku se tak hasiči dostanou lépe a rychleji než s obyčejným žebříkem. Deska se dá využívat i k transportu osob na sněhu, písku nebo blátě.

V letošní zimě proběhne ještě jedna část zimního výcviku a další budou probíhat v rámci projektu společně s dalšími partnery v průběhu letošního roku. Součástí projektu je totiž i nákup terénního vozidla s člunem pro dobrovolníky v Rumburku, speciální terénní auto s rukou pro Varnsdorf a v poslední řadě i výbava pro německé kolegy. I tak doufáme, že veškerá výbava bude sloužit zejména pro výcvik a nebude jí příliš potřeba při skutečných zásazích.