Sezóna pro lezce začíná až s teplejším počasím. Ale již nyní je nutné jednu z nejoblíbenějších turistických atrakcí připravit na tisíce horolezců, kteří se na ni i v letošním roce vydají.

„Bereme to postupně od horní části dolů. Bylo potřeba vykácet nálety, které jsme nejprve naházeli do dolní části, a nyní je odvážíme pryč," říká správce ferraty Karel Martínek. Spolu s ním pomáhalo s přípravou stěny na další sezónu více než dvacet dobrovolníků.

Prokácení náletů usnadní nejen lezení na skále, ale také zvýší bezpečnost. Stěna totiž pak po dešti výrazně rychleji vysychá. Právě déšť může lezení na pískovci komplikovat, během deště a po něm by na pískovcové skály nikdo neměl lézt. Hrozí totiž její vyštípnutí.

„Děláme to zadarmo. Většinou jsou to moji známí, dali jsme to také na facebook, takže přišli i lidé, kteří se o tom dozvěděli tímto způsobem," dodává Martínek.

Via ferratu na Pastýřské stěně čekají i letos změny. Kvůli velkému zájmu by se proud lezců měl rozdělit do více směrů na novém výstupu.

Zahájení sezóny na Pastýřské stěně by mělo být nejpozději 1. dubna, je ale možné, že se vše podaří stihnout dříve.

„Byli bychom rádi, pokud by se to podařilo do zahájení turistické sezóny, tedy do 19. března," přibližuje plány Karel Martínek, který si myslí, že by letos mohlo na ferratu na Pastýřskou stěnu dorazit ještě více lidí než loni.

V roce 2015 přitom po příkré stěně v centru Děčína vystoupalo více než dvacet tisíc horolezců. Při hezkém počasí byl zástup horolezců na skále prakticky nepřetržitý.

První lezci se na ferratu vydali na jaře 2014 a zajištěná cesta si velmi rychle získala velkou oblibu. Přesto se našli lidé, kterým byla trnem v oku. Pouhé dva měsíce po jejím otevření totiž někdo poničil lano.

Velká akce, do které se zapojí také dobrovolníci po celé republice, se uskuteční 16. dubna. Již poněkolikáté vyrazí stovky lidí s pytli sbírat odpadky v rámci dobrovolnické akce Ukliďme Česko. Na Děčínsku jsou zatím přihlášeni dobrovolníci například z Benešova, Kytlic nebo Rumburka.