150. výročí

Letos slaví Festival Karla Maye malé jubileum. Poprvé se totiž konal přesně před čtvrtstoletím při příležitosti 150. výročí narození Karla Maye. Na návštěvníky festivalu čeká víkend plný westernové zábavy.

„Úzkokolejka Lößnitz-grundbahn jezdí o víkendu jako Santa-Fé-Express a bude pravidelně „přepadena“, zatímco děti mohou rýžovat zlato z potoka Lößnitz-bach,“ láká na festival Susanne Arens z Mezinárodního marketingu Drážďany.

Pořadatelé festivalu, který má letos podtitul Dobrodružný svět si nevybrali Radebeul u Drážďan náhodou. Dlouhé roky zde totiž Karel May žil a po jeho smrti zde na konci 20. let minulého století vzniklo jeho muzeum.

Výtěžek z rockfestu v Růžové pomáhá postiženým nebo nemocným dětem.
Pomůžete rockerům s festivalem? Podporují hendikepované děti

Budou i indiáni

Na víkend od 26. do 28. května je ale připraveno mnohem více. Westernové městečko Little Tombstone se zaplní folkaři a mezinárodními country kapelami, zazní i rock'n'roll.

Hlavní součástí festivalu budou písničky nebo taneční vystoupení indiánů, kteří dorazí na festival ze Severní Ameriky. Chybět nebudou ale ani vystoupení bílých dobyvatelů Divokého Západu.

„Vyvrcholení slavností představuje velká nedělní přehlídka dvou stovek jezdců Sternreiterparade. Do zdejšího areálu každoročně zamíří stovky jezdců z celého Německa. Spatříte zde kovboje, tanečníky a tanečnice country stylu Line Dance, osadníky i jižanské vojáky,“ popisuje vrchol letošního festivalu Arens. Průvod vyrazí z Radebeulu z Meissner Strasse.

Na festivalu spojeném se jménem Karla Maye samozřejmě nemohou chybět ani nejznámější hrdinové jeho románů. Vinnetou a Old Shaterhand kromě jiného předají dýmku míru tomu jezdci, který na své cestě do Radebeulu urazí nejdelší vzdálenost.

Kompletní program Festivalu Karla Maye v Radebeulu je možné najít na stránkách www.drazdany.info.

Nebíčko v turistické sezoně funguje. Lidé si tu mohou dát třeba grilované prase.
FOTO: Občerstvení v Nebíčku funguje, když vlaje vlajka, griluje se tu prase

Kudy a za kolik na festival?

Doprava

Pro cestu z Česka je výhodné využít přeshraniční jízdenku Elbe/Labe Ticket, která vyjde ve variantě pro pět lidí na 550 korun a je možné ji využít i v městské dopravě v Drážďanech, neplatí ale ve vlacích EuroCity. Z Děčína nebo Litoměřic je možné vyrazit osobním vlakem do Bad Schandau, kde je možné přestoupit na linku 1 S Bahn, tou jet do zastávky Radebeul Ost. Pro cestu je možné využít také tramvaj číslo 4 do zastávky Landesbühnen Sachsen. Odtud vyjíždí zelená úzkokolejka Lössnitzgrund-bahn do zastávek Weisses Ross a Lößnitzgrund.

Vstupné

Na páteční country-festival je vstup volný. Vstupenka na sobotu stojí devět eur, rodinná pak 19 eur. Nedělní program vyjde na sedm eur, rodina zaplatí 15 eur. Vstupenky je možné koupit pouze v předprodeji na www.karl-may-fest.de, vyjdou na deset eur. Rodinná víkendová vstupenka stojí 22 eur.