„Dražili jsme až do devíti hodin do večera. Lidé prostě měli chuť dražit," říká spokojeně organizátorka Ludmila Šumová. Vybrané peníze teď zamíří do Afriky, a to hned do dvou zemí: Do Nigérie a do Zambie.
„V Nigérii budou moci jít za ty peníze chudé děti do školy. Ušijeme jim uniformy a nakoupíme školní pomůcky," popisuje Šůmová.

V Zambii se za peníze nakoupí chudým dětem z ulice boty a oblečení.

Peníze se vybraly během dražby. Do té věnovali různé věci lidé z Benešova nad Ploučnicí a okolí; v sobotu odpoledne pak začala probíhat dražba stylem, kdo dá více. Vyvolávací cena každé dražené věci byla vždy jedna koruna, potom již začala mezi přítomnými přetahovaná.

Dražil se například gumový velbloud, staré autíčko či vína, která pijí čeští sportovci.

„Květa Fialová vydražila medovník. Nakoupila také africké šaty," řekla Šumová.

Dražby se zúčastnil také poslanec Jaroslav Foldyna či někdejší ředitel chomutovského zooparku Přemysl Rabas, který do aukce věnoval svou knížku a přírodopisná DVD. Sám pak v dražbě „vyhrál" staré autíčko. Za některé kusy dali přítomní i více než tisíc korun.

Na Den pro Afriku zavítala i jedna česká rodina až ze Švédska, zvyklá chudé děti v Africe finančně podporovat pravidelně. Akci podpořil i zpěvák Hynek Tomm, který jinak běžně vystupuje se zpěvačkou Evou  Pilarovou.

Největší hvězdou pátého ročníku Dne pro Afriku byla ovšem Květa Fialová. „Nemám ráda sex, týmové sporty a politiku," prohlásila krátce po svém příchodu. Ochotně se všemi fotografova a hýřila vtipem. Podle Šumové již herečka přislíbila účast za rok, v dalším  ročníku.

Lidé, kteří se do Dne pro Afriku během pěti let zapojili, poslali do Afriky již přes sto tisíc korun.