„Posledním filmem, který jsme u nás v kině promítali, byla Mrtvá nevěsta. Předposledním pak Kameňák 3,“ prozradil tento týden při prohlídce zájemcům o budoucnost kina jeho poslední promítač Petr Hloušek. Promítací místnost našel v takovém stavu, v jakém ji před lety opustil. Hloušek byl jedním z přibližně 70 lidí, kteří se přišli do bývalého biografu podívat. Vedení České Kamenice nepozvalo obyvatele města do kina jen proto, aby vzpomínali, ale především proto, aby řekli, jakým způsobem by poměrně velký sál měl být v budoucnu využit.

Letní kino. Ilustrační foto.
Letní kino na děčínském zámku navštívil rekordní počet diváků

Podoba kina by měla vzejít z architektonické soutěže, kterou má na starosti architekt Tomáš Veselý. „V komisi bude Jan Mach z libereckého studia Mjölk, Jan Harciník z 3+1 architekti z Ústí nad Labem, Mathias Horst z Drážďan nebo děčínský městský architekt Ondřej Beneš,“ přiblížil složení odborné komise Veselý.  Podle jeho názoru je obnova sálu zajímavou akcí, o kterou by mohli mít autoři velký zájem. „Na konci ale ti architekti nebudou. Na konci budete vy. Proto jsme se tady sešli, abychom si řekli, co od takového prostoru očekáváte a co vám tu chybí,“ vysvětlil příchozím důležitost setkání Veselý.

Lidé, kteří do kina přišli, se nejčastěji vyslovili pro jeho víceúčelové využití. Tedy aby zde bylo možné promítat nejen filmy, ale aby v něm bylo možné pořádat i koncerty nebo divadelní představení. Tomáš Veselý má s pořádáním podobných soutěží bohaté zkušenosti. Jednou z posledních, na kterých se podílel, byla například ta na parkovací domy, skywalk a tzv. plazu na pražském letišti. Kromě toho připravoval soutěž na nové sídlo Lesů ČR v Hradci Králové či na městský úřad v Lázních Bělohrad.

Ilustrační foto
Sledují filmy, za jízdy i vaří. Na kamionové piráty se zaměří policejní autobus

Samotná soutěž by měla být vypsaná v průběhu února, výsledky by Česká Kamenice chtěla mít do konce prvního pololetí. Město vyjde architektonická soutěž na cenách přibližně na 900 tisíc korun. Z toho by chtělo 200 tisíc z dotace, o kterou požádalo. „Neslibuji, že budeme mít kino hotové během tohoto volebního období. Budeme se snažit o to, aby se ta budova dala postupnými krůčky dohromady a začala se znovu využívat,“ řekl starosta města Jan Papajanovský.

Opravy totiž vyjdou na 25 až 30 milionů korun. Radnice bude muset většinu nákladů zaplatit ze svého, chce se ale snažit získat co nejvíce peněz z dotací. Možností je hned několik, například program na opravy kinosálů nebo fondy určené na ochranu životního prostředí. Z těch by se mohla zaplatit alespoň část moderního vytápění.

Hasiči ráno vyjeli k spadlému stromu.
FOTO: Hasiči i energetici měli na Děčínsku kvůli sněhu napilno

Českokamenické kino postavili v roce 1912 manželé Berta a Josef Seicheovi během pouhých čtyř měsíců. Seicheovi nepovažovali filmová představení pouze za kulturní záležitost, ale také za prostředek ke zvýšení turistického ruchu ve městě. Výraznou postavou byla zejména Berta Seichová, která po absolvování kurzu promítačů také sama promítala. Její činnost ovšem narážela na odpor místních úřadů, které poukazovaly na to, že zabírá místo vyhrazené mužům.

Seicheovi měli i další potíže. V zimě 1912/1913 se v České Kamenici usadila kočovná divadelní společnost, která svými třemi až čtyřmi představeními týdně vytvořila kinu velkou konkurenci. Kino tak postupně začalo upadat, až jej museli Seichovi po necelém roce provozu prodat.

Stěhování. Ilustrační foto.
Stěhováním ztratilo Děčínsko přes čtyři tisíce lidí. Mířili do Prahy či Ústí