Na problémy s altánem přišli strážci při prohlídce vyhlídek po skončené turistické sezoně. „Při jedné z takových rutinních prohlídek zjistili naši strážci, že je potřeba vyměnit prkna,“ řekl mluvčí správy národního parku Tomáš Salov.

Do altánu na ikonické vyhlídce nad Jetřichovicemi, na kterou ročně zavítá podle odhadů správy parku okolo 100 tisíc lidí, proto vyslali člověka, který měl prkna vyměnit.

„Když se vrátil, konstatoval, že prkna není do čeho šroubovat, protože základní trámy pod nimi jsou úplně uhnilé,“ vysvětlil Salov, proč bylo nutné altán na vrcholu skály okamžitě uzavřít. Samotné vyhlídky se ale omezení nijak nedotklo.

Letecká záchranná služba DSA v akci.
U Pravčické brány zasahovali záchranáři, německá turistka měla zdravotní potíže

Jak rozsáhlé opravy budou potřeba, zatím není jasné. Správa národního parku by ale altán ráda otevřela před začátkem příští turistické sezony.

Pavilon byl na Mariině skále postavený před 12 lety, kdy nahradil starou boudičku. Ta shořela při velkém požáru v roce 2005.

O obhlídky turistických vyhlídek, kterých je v Českém Švýcarsku celá řada, se starají především strážci národního parku. Další podobný altán je na Rudolfově kamenu, k tomu strážci hlídají i vyhlídky nad Pravčickou bránou, na Gabrielině stezce, Šaunštejn nebo Falkenštejn.

Letecká záchranná služba DSA v akci.
Pro lezce letěl vrtulník, spadl v nepřístupném terénu u Labské Stráně

„Každý strážce má na starost jednu oblast. V současné době se dostane na prohlídku každé vyhlídky přibližně jednou za měsíc,“ uvedl vedoucí strážců národního parku Pavel Svoboda. Kromě profesionálních strážců pomáhají i ti dobrovolní, občas problémy hlásí i návštěvníci.

„Kontrolujeme především zábradlí a pochozí plochy vyhlídek, aby nedošlo k nějakému maléru,“ řekl strážce parku Pavel Svoboda.

Poškození zaviněné opotřebením je možné podle Svobody docela snadno předvídat. Takové poškozené části pak může správa parku vyměnit dříve, než dojde k jejich úplnému zničení. Mnohem horší je to u škod způsobených vandaly. Jejich řádění přitom může stát v tom nejhorším případě i lidské životy. Vyhlídky jsou totiž ve výšce mnoha desítek metrů.

Ilustrační foto.
Šluknovsko přijde o rychlíky

„Před několika lety jsme nechali na Vilemínině vyhlídce nainstalovat zábradlí z kulatiny. Po několika měsících zjistil jeden z našich dobrovolných strážců, že se někomu zřejmě líbily matičky, kterými bylo zábradlí upevněno. Tehdy se stačilo o zábradlí opřít a spadlo to i s lidmi dolů,“ popsal Pavel Svoboda jeden z případů vandalismu, který mohl mít fatální následky.

Náklady na údržbu všech přibližně dvou desítek vyhlídkových míst, o které se správa parku stará, jsou poměrně vysoké. „Každoročně se jedná o částky v řádech stovek tisíc korun. Pokud je potřeba udělat nějakou větší opravu, úměrně tomu stoupá i investovaná částka,“ dodal Tomáš Salov.

U barokního kostela ve Starých Křečanech se demontovala malá věž
FOTO: Ve Starých Křečanech sundávali kostelní věž