Společnosti reagují na novou směrnici Rady EU, která zakazující plastové výrobky na jedno použití. Cílem opatření, které se týká například jednorázových brček, nádobí, tyčinek do uší i některých dalších plastových výrobků, k nimž existují ekologičtější alternativy, je snížit množství plastového odpadu. Přihlásily se k němu všechny členské země Evropské unie tedy i Česko. „Plastové zamoření skutečně hrozí. Když se podíváte na to, co se objevuje v mořích, tak tady to není pět minut před dvanáctou, ale dvanáctá odbíjí. Přírodu je třeba zachránit, pustit se do toho pokud možno hned! A my bychom v tomto směru chtěli udělat maximum,“ sděluje generální ředitel akciové společnosti Český porcelán Dubí Vladimír Feix.

Při těchto slovech ukazuje několik pohárků.(na snímku) „Jde poháry TO GO, které jsme představili poprvé na nedávných Velkých porcelánových trzích v Teplicích. Umíme si je představit všude tam, kde se prodává zatím do plastových kelímků káva, kterou si chtějí vzít třeba řidiči na cestu. Velikosti mohou být různé, o dekoru nemluvě.“

Na pohárcích jsou víčka, která se běžně vyrábějí rovněž z plastů. Ty pro dubskou porcelánku mají být ale z omyvatelné gumy. „Dívali jsme se kolem sebe a hledali už dopředu výrobce. Objevili jsme ho v sousedním Německu a v tuto chvíli jednáme o konkrétní spolupráci. Víčka se dají použít vícekrát, dobře se myjí, nemluvě o tom, že na poháru dobře sedí,“ vysvětlil Feix.

Nemocnice Rumburk.
Špitál znovu omezí provoz. Lužická nemocnice má málo personálu

Členské státy mají nyní nejvýše dva roky na převedení nových pravidel do svých vlastních zákonů. Nic náhodě nechce nechat ani Bílinský kyselka, která patří pod společnost Bohemia Healing Marienband Waters. (BHMW)

Léčivá vody do skleněných lahví

„Už několik měsíců o tomto tématu jednáme se všemi zástupci minerálních a léčivých vod na českém trhu. Dokonce řešíme i možnost zálohování plastových lahví. S hlavním dodavatelem našich plastových lahví a preforem diskutujeme o přídavku recyklačního materiálu (er-pet) do hotové plastové lahve nebo preformy, ze které pak budeme v závodě lahev vyfukovat. Tato přísada zajistí, že dodržíme normy Evropské unie a nebudeme tolik zatěžovat životní prostředí,“ řekl šéf BHMW Vojtěch Milko. Vedení firmy, pod kterou spadá například Bílinský kyselka či Zaječická hořká, v současné době necháváme už vyrábět formy na výrobu skleněných lahví pro své léčivé vody. „Počítáme s tím, že od nového roku bychom část produkce stáčeli do skla. Do té doby probíhá zkušební provoz,“ doplnil Milko.

Na Bílinskou kyselku ve skle už teď můžete narazit například v restauracích. „Kyselku stáčíme do skleněných lahví 0,25. Ty jsou určeny do gastronomického provozu. Od roku 2020 začneme 25 % celkové produkce léčivých vod stáčet do lahví ze skla,“ nechal se slyšet Milko.

Stezka pro vozíčkáře ještě není otevřená.
FOTO: Stezka pro vozíčkáře v Krásné Lípě ještě není zprovozněná