Rozhodla o tom porota, která na druhé místo dala litoměřickou strojírenskou firmu Hennlich Industrietechnik. Třetí místo obsadila černčická firma BARD, která vyrábí patentované prostředky proti plísním a bakteriím u živočichů. Živnostníkem roku se stala roudnická podnikatelka Marcela Schurgerová, která má projekt Veselý školní autobus.

Pivovar Kocour funguje teprve od roku 2009, kdy ho s kamarády založil majitel místní spediční firmy Josef Šusta. Malý pivovar na česko-německé hranici vaří především speciály, vyhrál s nimi několik odborných cen a v roce 2010 vykazoval vlastní výrobu 600 hektolitrů, což spíš odpovídá "pivovárkům" v restauračních sklepích. Vloni zájem vzrostl víc než trojnásobně a dostal se na 2000 hektolitrů. Stále je to ale jen zlomek výroby velkých pivovarů.

"Pořád máme jen dva zaměstnance a my ostatní to děláme spíš jako koníček. Ale jo, finančně se to uživí," řekl letos na jaře Šusta.
Porota jeho firmu dala úplně nejvýš. "Bylo to hodně těsné. Chceme vyslat do finále firmu, která má velkou šanci," řekl člen poroty Aleš Záruba. "Oni podnikají v místě, které je těžké na rozjezd nějaké činnosti, navíc v oboru je velká konkurence. A jim se stejně daří zásobovat i pivnice ve velkých městech včetně Prahy," dodal.

Druhý v pořadí, litoměřický Hennlich, má kolem 200 zaměstnanců. Získal zároveň ocenění za společenskou odpovědnost. "Jako první založili babyklub, starají se o podporu zaměstnanců a zpříjemňují jim práci. Funguje tam i home office a částečné úvazky," jmenoval hlavní důvody doprovodné ceny Záruba. Bonusem Hennlichu je prý jeho ekologičnost. "Areál vytápějí tepelná čerpadla, využívají dešťovou vodu, celý areál je navržený na cenu pro ekologické stavby," dodal.

Živnostníkem roku se pro letošek stala podnikatelka Marcela Schurgerová, která má v Roudnici malou cestovní kancelář, zaměřenou na zábavné akce pro děti a pro školy. "Moje děti jezdily se školou jen do zoo, tak mě napadlo vymyslet i něco jiného," popsala zrod svého podnikání Schurgerová. Ještě delší historii má podnikání druhé v pořadí, Hany Ryskové z Teplic. Ta už 18 let provozuje autoservis, který se nyní zaměřuje na opravy choulostivých vstřikovačů z moderních dieselových motorů. K oboru ji prý přivedli už v dětství dva bratři, kteří jezdili závodně sajdkárkros.