Na rozmanité a mnohdy šokující příběhy se mohou těšit lidé v Krásné Lípě. Koná se zde 9. ročník cestovatelského festivalu Sedm divů. Dvoudenní akci v Domě Českého Švýcarska odstartuje přednáška českého horolezce Marka Holečka.

„Sedm divů je série sedmi přednášek ve formě fotoshow. Během nich se pouští i krátké filmy či videa,“ láká Dana Štefáčková z organizačního týmu.

Horolezec Holeček vystoupí 3. listopadu od 18 hodin. Pro své fanoušky si přichystal příběh o svém celosvětovém úspěchu. Zdolal totiž více než osm tisíc metrů vysokou horu Gašerbrum ležící v Pákistánu v pohoří Karakoram.

Přibližně 20 tisíc lososů vypouštěly děti ze základních škol na Děčínsku vybavené kbelíky a síťkami nedaleko Dolského Mlýna v rámci tradičních exkurzí.
FOTO: Do Kamenice vyplulo 20 000 lososů

„Půjde o letošní výkaz horolezecké činnosti i dokončení mého snu. Přivezu s sebou i knížku na prodej a plakát pro lidi zdarma,“ řekl Deníku Holeček. Na sever Čech se rád vrací. Naučil se tu lézt, což také divákům přiblíží.

Festival bude pokračovat v sobotu 4. listopadu šesti přednáškami dalších osobností. První z nich začne ve 12.30. Objevitel nejdelších pískovcových jeskyní světa a specialista na podzemní fotografii Marek Audy povypráví o výzkumných výpravách do neprobádaných míst stolových hor Guayanské vysočiny ve Venezuele. Doprovodný dokument i fotografie budou navíc ve 3D formátu.

Ve 14 hodin proběhne přednáška afrikanistky a bývalé diplomatky o cestách doktora medicíny Emila Holuba Jižní Afrikou. Autorka Marie Imbrová se jeho osudem zabývá desítky let a vydala se v jeho stopách po Africe. Tam o něm realizovala několik výstav.

Cestování z pohledu člověka odkázaného na invalidní vozík představí v 15.20 děčínský fotograf, grafik a lektor počítačových kurzů Aleš Černohous. Návštěvníci se dozví, jaká jsou úskalí i možnosti takových cest. „Je to další skvělý člověk, který si zaslouží velkou pozornost,“ míní Štefáčková.

Nejvýraznější proměnou prochází okruh kolem jetřichovických skal.
FOTO: Vyhlídky v národním parku budou po opravě bezpečnější

Dvacet minut před 17. hodinou se představí výzkumný pracovník ústecké zoo Stanislav Lhota, který od roku 2005 působí na Borneu jako primatolog a ekolog.

Předposlední přednášku si připravil režisér dokumentárního filmu Archa světel a stínů Jan Svatoš. Připomene nejen životní příběh filmařů Martina a Osy Johnsonových, ale i jejich moderní myšlenky blízké idejím humanismu a ochraně životního prostředí.

Zřejmě nejdrsnější příběh bude návštěvníkům vyprávět Jan Kopka v 19.30. Pojednává o 1800 kilometrů dlouhém závodě na kolech po stezkách psích spřeženích na Aljašce v nejextrémnějších mrazech.