Druhé nejlepší stránky v Česku

Velkého úspěchu dosáhl děčínský magistrát letos v soutěži Město pro byznys 2015, která je zaměřena na vstřícnost měst k podnikatelům a firmám. Ta je kromě absolutního pořadí rozdělena i na dílčí soutěže. A právě v jedné z nich zaměřené na kvalitu městských stránek pro podnikatele Děčín uspěl.

Spolu například s Aší, Mohelnicí nebo Rakovníkem totiž obsadil druhé místo. Tato města předstihla pouze Praha 2.

„Podnikatele může těšit zejména to, že počet radnic se samostatnou sekcí pro podnikatele na domovské stránce rok od roku roste; za posledních 6 let se tento počet zvýšil více z 53 na 112. Přetrvávajícími problémy jsou chybějící informace pro začínající podnikatele, nemožnost stažení formulářů, chybějící katalog podnikatelů či nepřehledná struktura webu," říká za pořadatele tradiční soutěže Město pro byznys Jakub Splavec.

V kategorii webových stránek jsou hodnoceny oficiální stránky města z hlediska rozsahu a umístění informací pro podnikatele.
V Městu pro byznys se dařilo také Varnsdorfu. Ten si připsal třetí místo v kategorii iRatingu. Ta hodnotí finanční stabilitu měst.

Každé obci se na základě řady finančních a nefinančních charakteristik přiděluje jeden ze 7 stupňů ratingové škály. Nejlépe hospodařící obce získávají stupeň „A", nejhorší stupeň „C-". Ratingový ukazatel tak diferencuje stupeň rizika, od subjektů bez rizika až po subjekty s vysokým rizikem ohrožujícím stabilitu fungování obce. Propočet iRatingu vychází z veřejně dostupných údajů v účetních 
a rozpočtových výkazech.

Ve srovnávacím výzkumu Město pro byznys jeho pořadatelé hodnotí 205 měst s rozšířenou působností z celé České republiky a 22 pražských městských částí. Součástí průzkumu bylo i šetření mezi podnikateli.

Best 2015? Děčínský portál

„Podpora rodiny je prvořadým úkolem, který si město vytyčilo. Jedním z nástrojů, jak vytvořit kvalitní prostředí pro rodiny, je dobrý přístup k informacím, a proto město vytvořilo nový prorodinný portál," říká mluvčí děčínského magistrátu Markéta Lakomá.

A právě tento portál si nyní odnesl ocenění od časopisu 
Egovernment. Ten udělil Děčínu speciální ocenění v kategorii projekty měst.
„Stránky umožnily široké veřejnosti, aby si přehledně a jednoduše dokázala zjistit informace, které potřebuje," říká o portálu náměstkyně děčínské primátorky Hana Cermonová.

Rozdělení stránek nabízí přehledné údaje jednotlivých oblastí a své si zde najdou jak rodiny, tak senioři. Ucelené informace z oblasti školství využijí rodiny s dětmi, které zde mají k dispozici kompletní seznam škol, školek, jídelen, sportovních hřišť, možností předškolního vzdělávání, heren apod.

Senioři zde najdou například komplexní katalog lékařských zařízení a lékáren. Návod, jak postupovat v krizové situaci, kontakty na terénní pracovníky a poradny zjistí občané v odkazu sociální tématika.

„Portál, na kterém jsme intenzivně pracovali, je doslova nabitý informacemi a je určen lidem všech věkových kategorií. Pomáhá například lépe se orientovat v nabídce sociálních a zdravotnických služeb, jednoduše zde totiž zjistíte i aktuální lékařskou pohotovost a na mapě uvidíte přesnou polohu zařízení," dodává Hana Cermonová.

Kromě toho je možné na tomto portálu nalézt také pozvánky na zajímavé nebo sportovní akce, případně zjistit, která školka ve městě má ještě volná místa pro děti.